tisdag, september 22, 2009

Ensam mamma söker...

Ämne: Jämställdhet

Lisa Magnusson ställer en berättigad fråga i sin krönika i Aftonbladet. Frågan lyder ungefär: Hur kan det vara underhållning när kvinnor nyper en man i rumpan men förnedring om en man nyper en kvinna i rumpan.

Tydligen har någon mamma fått göra så på männen i Ensam mamma söker. Jag har inte sett programmet, men jag håller med om att det är konstigt.


Bilden länkad från TV3:s hemsida

För några veckor sedan råkade jag se Tyra Banks vidriga talkshow. Där var det en äldre kvinna som skulle välja en yngre man. Vet inte vad åldersskillnaden var, men kanske 15 - 20 år eller något liknande. Detta var tydligen underhållning. Min fråga är då: Hade det varit underhållning om en äldre man valt mellan yngre kvinnor i en talkshow? Knappast, då hade det varit såväl könsdiskriminering som förnedrings-TV och Vänsterpartiet och andra dumma sammanslutningar hade sannolikt gått i taket för att sådant fick sändas i svensk TV.

7 kommentarer:

 1. Varför så blygsam, jag tycker du skriver jättebra. Roliga, viktiga och tänkvärda inlägg som är otroligt kul att läsa om från en manlig vinkel.
  Kul att du tittade in till oss, hoppas inte mitt förvirrade inlägg skrämde bort dig.

  SvaraRadera
 2. Erkänner, jag såg avsnittet... Men kände mig tvingad att byta kanal när jag såg det där. Väldigt töntigt och sexistiskt. Om bara en enda gubbe varit karl nog att säga "Det där ställer jag inte upp på", så hade man haft lite hopp.

  SvaraRadera
 3. Linda: Jag är inte så lättskrämd. Dessutom måste jag ju springa tillbaks och se hur det svarades! :-)

  John: JO, fast det är ju konstigt nog så att jag inte tror att män bryr sig så mycket, det är "en rolig grej" eller nåt. Och jag har egentligen inget problem med det, jag har bara problem med att det är så mycket hemskare när kvinnor råkar ut för sådant än när män gör det. (Även om inblandade kvinnor också skulle kunna se det som en rolig grej)

  När jag pluggade skulle vi ha kill- respektive tjejsittning i samma hus fast på olika våningar. Killarna fick se en aerobics-uppvisning och tjejerna en manlig strippa. Jag hade inte velat ha någon kvinnlig strippa på vår sittning, men jag kunde (och kan fortfarnade) inte förstå hur det kunde vara ok att tjejerna fick en strippa.

  SvaraRadera
 4. Konstigt javisst. Men är väl som David och Goliat. Liten slår stor - häftigt. Stor slår liten - fegt.

  Antiteser är alltid ok. På samma sätt kan Jay Leno skämta om när 28-åriga kvinnliga lärare förför 14-åriga killar. Ingen kille ser (i teorin) problemet, snarare tvärtom. Sen vet jag inte om jag själv drömmer om att bli nypt i rumpan..

  SvaraRadera
 5. Jo, så är det ju naturligtvis. Vad jag egentligen menar, vilket nog inte speciellt tydligt framgår, är att jag tycker att man ska acceptera ingen eller båda av dessa situationer. Kanske inte att en stor slår en lite, men du förstår vad jag menar.

  Jag tycker generellt inte om att bli nypt så jag hade nog inte ställt upp på det :-)

  SvaraRadera
 6. Tjejer får ta på killrumpor men killar får inte ta på tjejrumpor. Något som jag tycker är konstigt är att vi tjejer kan gå på killstriptees (chippendal, ladies night) men hur skulle reaktionerna bli om våra män och pojkvänner skulle vilja göra likadant fast med halnakna tjejer. Christhin.

  SvaraRadera
 7. Det är just den där dubbelmoralen jag inte heller förstår. Man får liksom välja att vara för eller emot striptease. Man kan inte vara för manlig striptease och emot kvinnlig. Det är ologiskt, precis på samma sätt som "nyp i rumpan".

  SvaraRadera