torsdag, januari 21, 2010

Överviktiga ska få betala mer på flyget

Ämne: Hälsa och diskriminering

Det pågår just nu en debatt huruvida överviktiga ska behöva betala för två stolar när de flyger. Vissa (Lisa Magnusson) hävdar att vi resenärer är flygbolagens kunder och de ska bemöta oss med respekt och sålunda inte alls ta mer betalt av överviktiga. Vissa hävdar att man inte kan hjälpa att man är överviktig och att en sådan extra avgift (överviktiga tvingas lösa två biljetter) är diskriminering. Stefan Wallerek, tillförordnad ordförande för Överviktigas riksförbund syd, tycker att sådan "diskriminering" borde vara förbjuden. Dessutom påstår han att "anlag och sjukdom står för en stor del av fetman". Jag borde inte ge mig in i den debatten här, men jag måste nog. Nej, Stefan, så är det inte. Om du ljuger eller om du ärligt tror att så är fallet låter jag vara osagt, men det är en försvinnande liten del av överviktiga som kan skylla på gener. Det man eventuellt har ärvt är sina föräldrars dåliga vanor, men det är inte samma sak. (Pezster skriver om det här. Han skriver till och med elakare och mindre diplomatiskt än jag gör, men jag får ge honom rätt i sak)


Jag ställer mig frågande till den retoriken. För det första är även de som tvingas sitta bredvid den överviktiga också flygbolagets kund och varför ska han/hon drabbas av att sitta trångt för att hon/han haft oturen att hamna bredvid en överviktig? Kräver man mer utrymme än en flygstol är det rimligt att man måste betala för det. Om inte drabbas ju flygbolaget genom att de tvingas sälja två flygstolar till priset för en. Eller ocskå drabbas den personen som får halva sin stol upptagen av en överviktig medpassagerare. Båda är helt orimliga alternativ. Och diskriminering? Knappast.

Air France hade som jag förstått det en briljant lösning på problemet. Är man överviktig får man lösa två biljetter, men om flighten inte är fullbokad får man tillbaks priset för den extra biljetten. Briljant och rättvist för alla.

Att vara överviktig är inte lätt och det är inte lätt att gå ned i vikt om man är kraftigt överviktig som i dessa fall, men det går. Det kan ligga oerhört tragiska faktorer bakom övervikt, men inte desto mindre, det går att gå ned i vikt. Allt annat är lögn och skulle bryta mot fysikens lagar.

4 kommentarer:

  1. Det är ju trångt att sitta bredvid en riktigt lång person också! Och om man sitter framför en riktigt lång person så kan man ju inte fälla stolsryggen eftersom den långa personens knän är i vägen...

    De kanske ska börja ta betalt av för långa personer också? Eller ge korta personer en billigare biljett?

    SvaraRadera
  2. Jag har hört den argumentationen förut och jag tycker att den är högst märklig. Du jämför äpplen med päron.

    Man kan inte påverka sin längd, så enkelt är det. Att sitta framför en lång person kan säkert vara obekvämt, men det är ännu mer obekvämt att sitta bredvid en person som tar upp plats på min stol också. Och det är ytterst få människor som inte kan påverka sin vikt. Ja, det finns människor som har någon form av sjukdom som gör viktminskning problematisk, men det är ytterst få. I dessa ytterst få fallen kan jag tycka att flygbolagen kan få stå för två stolar. Men för resterande drygt 99 % av de kraftigt överviktiga återstår nog att faktiskt ta ansvar för sin volyom och betal för den platsen de upptar.

    Och som sagt, Air France modell är mycket smart. Är planet inte fullt så får den överviktiga tillbaks pengarna för den extra biljetten.

    SvaraRadera
  3. Inrtresant detta.
    De persober jag känner som är mycket låmga flyger ofta first eller buisniess class. Då det är mer plats där.
    Och det är ofta dyrare en 2 coch class biljeter.
    Tåls att tänka på

    SvaraRadera
  4. Hmmm... Jag ber om ursäkt, men jag förstår inte riktigt din poäng.

    Vill långa personer åka första/business-klass så är det väl ok. (Om de betalar för det) Vad gäller överviktiga så tycker jag att modellen att man får tillbaks pengarna om planet inte är fullt är riktigt bra.

    SvaraRadera