måndag, januari 25, 2010

Barnvänliga fik

Ämne: Föräldraskap, sunt förnuft, reflektioner

GT har genomfört en test för att se hur barnvänliga Göteborgs kaféer är. Undersökningen visar att en del kaféer är ok och vissa dåliga, ingen större chock där. Sämst är tydligen Café Kosmos. De kräver nämligen att man ska lämna barnvagnen ute. Det är helt ok att de ställer sådana krav, men det innebär naturligtvis att jag inte ens överväger att ge dem mina pengar. Jag vägrar att lämna barnvagnen utanför. Detta på grund av stöldrisken.


Så här trevligt kan man ha på café utan barn

Hur som helst verkar en del föräldrar anse att de har rätt att kräva att kunna gå på fik hur som helst. Själv är jag verkligen inte en lattefarsa, har kanske varit på fik tre-fyra gånger sen vi fick barn. Jag tycker att barn på kaféer är ok, om de håller sig lugna. När jag går på café vill jag ha lugn och ro och skrikande barn vill jag inte drabbas av där. Så om föräldrarna inte klarar av att hålla barnen lugna får de faktiskt förpassa sig själva ut ur caféet. Om lillan skulle börja dra andra besökare i benen eller på annat sätt leva rövare tänker jag ta mitt pick och pack och gå. Detta till hänsyn för övriga besökare. Det är sunt förnuft nämligen, i alla fall enligt mig.

10 kommentarer:

 1. Ja! I vår lilla stad finns det faktiskt en del cafeer där man lätt ryms med vagnen, så inte mycket att klaga på där. Däremot låter jag hellre bli att sätta mig på ett cafe med skrikande ungar - tycker liksom inte att kaffekoppen blir annat än ett stressmoment annars. Sist jag var med 5-månaders flickan på ett fik så började hon tjuta. Jag fick inte tyst på henne. Efter ett par minuter insåg jag att jag själv betedde mig som en sån som jag skulle ha avskytt. Folk satt och fikade i godan ro och MIN unge bara skrek! Så, precis då jag bestämt mig för att lämna stället blev hn tyst. Tur det. Jag vill helst inte vara en sån som moralpredikar och sen gör samma fel själv.
  MEN - om vi ska säga ngt mer ang det här med utrymme - här verkar dom ha tänkt till på ngt konstigt vis och placerat barnkläderna antingen högst upp eller i källaren i galleriorna (kanske för att föräldrarna ska måsta lotsa sig genom alla andra avdelningar och kanske hitta ngt på vägen, vad vet jag), men det är krångligt att ta sig dit OCH - där, där det troligtvis kommer att samlas en hel del barnvagnar, där finns det inte alls plats att gå med vagnen. Vill helst inte lämna vagn och bebis en massa hyllor ifrån mig.

  SvaraRadera
 2. Hm... jag vet inte om jag tycker att det är så konstigt att man får lämna vagnen ute? Kanske är jag van eftersom närmaste håla bara har minimala fik där man verkligen inte kan köra in nån vagn :-).

  Hemma behövs det inte men åker jag med vagnen till storstan brukar jag ha med ett cykellås så jag kan låsa fast den helt enkelt. En sån där wire-histoia som kostar några tior.

  SvaraRadera
 3. Malla:
  Jo, det är ju just det som är grejen. Man vill ju kunna slappna av på fiket och man vill ju inte vara den som förstör för alla andra genom att dra in skrikande barn där. På vissa caféer känner man inte så och det är på sådana kaféer som tydligt markerat att de välkomnar barn.

  Det där med barnaffärer i källaren har jag inte tänkt på faktiskt. Men du kan nog ha en poäng där när jag tänker efter. Jag köper sällan kläder och när jag väl gör det så kvittar det hur de lagt upp sin infrastruktur, jag är målinriktad. Jag ska köpa barnkläder. Punkt. Marsch in och marsch ut, jag ser nog inte ens de andra affärerna :-)

  Kajsa
  Nej, det kanske inte är så konstigt. Men jag går inte in där. Dock är det konstigt att Café Kosmos säger så för det är ju ett tämligen stort ställe. Jo, jag har också lås, men man har ju ofta massa annat i vagnen också som man i så fall måste bära med sig. Så vill inte kaféerna ha mina pengar så slipper de!

  SvaraRadera
 4. Vårt favorithak i centrala göteborg är Akademibokhandelns övervåning, vid kopparmärra. Leksaker, avskiljt, ok fika. Inte cafékänsla precis, men behöver man komma in och ta en paus från shoppinghetsen så funkar det utmärkt! Och barnvagnen får plats!

  SvaraRadera
 5. Det har du rätt i. Dit borde jag gå faktiskt. Hellre lite mindre fik-känsla men ändå bra med utrymme och ok fika! :-)

  SvaraRadera
 6. Ja, finns det plats är det ju en annan sak, då är det bara irriterande. Förstår att du går nån annanstans!

  SvaraRadera
 7. Det här med tillgänglighet för alla går ju till lite lätt överdrift ibland. En av vandringslederna hemma har rullstolsanpassats efter klagomål, men vem som ska dra rullstolarna upp för berget framgår inte.

  SvaraRadera
 8. Fast jag kan nog tycka att det är bra, för även om det inte är rullstolar så är det ju lättare för människor som kanske är skadade eller har någon mindre funktionsnedsättning...

  Och det kan ju finnas människor som hjälper rullstolsburna. Man kanske inte behöver anpassa alla, men någon led tycker jag låter sympatiskt...

  SvaraRadera
 9. Varför tror så många att de har rätt till allt? Om en restaurang inte tillåter barnvagnar (pga utrymningsvägar, plats, skrikiga ungar, för många föräldrar inte plockar ordning efter sig och sina ungar, andra gäster uppskattar avsaknaden av skrik etc) så är det väl bara att gilla läget? Jag gnäller inte när inte jag får som jag vill, detta hör hemma i sandlådan. Eller skall jag? ok. Inga unga snygga tjejer vill ha mig!! Buuuhhuuu! Orättvist. Diskriminering! Kvotering! Bojkott! Mvh Karl D

  SvaraRadera
 10. Hej,

  Jag kan inte annat än att hålla med dig. Det är upp till innehavaren att sätta upp regler, men det är också mitt val om jag vill ge dem mina pengar eller inte.

  SvaraRadera