fredag, augusti 15, 2008

Kan någon förklara vad hon menar?

Ämne: Föräldraskap, föräldraledighet och jämställdhet

Jag läste den här krönikan alltombarn.se. Kan någon förklara vad hon vill ha sagt? Att bara för att man vill skapa lite jämställdhet måste männen föda barnen? Är inte det att förlöjliga frågan radiklat?

Har hon en konstruktivistisk syn på människor? Alltså att skillnaderna mellan män och kvinnor uppkommer genom social påverkan? För det är så det känns i början och sedan svänger det över till den mer essentiella synen, alltså att arv skapar oss som vi är.

Varför kan det inte vara ett mellanting? Naturligtvis påverkar det sociala på stor del, men det kan väl också vara en del genetiska skillnader? Varför måste man alltid hårddra och överdriva? Eller missförstår jag krönikan?

Ett steg kan väl vara att sluta klä tjejer strikt i rosa och killar i blått. Låt barnen forma sig själva utan massa onödig påverkan från oss vuxna. Vem som kör moped och uppvaktar vem eller vem som målar sig har väl ingen betydelse. Låt dem som vill göra det göra det.

Avslutningsvis vill jag bara påpeka att jag personligen tycker att det är bra med jämställdhet, men jag skulle ändå gärna vara hemma hela tiden med vår lilla, men det är ju inte rättvist mot min sambo, därför delar vi på det hela. Att inte dela med sig är självsikt...eller hur?

Ska staten bestämma hur vi ska dela upp "ledigheten" då? Nja, jag tycker nog att det är bra med ett antal mammadagar och pappadagar och att man sedan har en pott som man får dela upp som man vill, frågan är bara hur stor den potten ska vara.

Jag väljer att skriva mamma och pappa även om jag vet att det finns andra familjebildningar. Dock är det den vanligaste så därför generaliserar jag.

4 kommentarer:

 1. Det vete faktiskt fan vad hon menar. Jag tror att hon försöker tala allvar på ett roligt sätt, och misslyckas kapitalt.

  I vilket fall har människan inte alla hästar hemma.

  SvaraRadera
 2. Nä, det verkar hon nog inte ha.

  Tyvärr är det många som håller med henne verkar det som...

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar på min blogg! Härligt med en pappa i debatten!

  SvaraRadera
 4. Hmmm...vi är in minoritet alltså... ;-)

  SvaraRadera