söndag, december 20, 2009

God jul & gott nytt år!!!

Ämne: Off topic

Nu är det snart jul och nyår, så jag vill med detta inlägg önska alla just en god jul och gott nytt år!!!! Ha det så bra under helgerna!!


Jag har som målsättning att inte surfa så mycket under "ledigheten", jag har tänkt att försöka spendera tiden med familjen istället. Julen är ju ändå barnens högtid och inte datorns. Det kommer naturligtvis att resultera i färre inlägg här. Jag lovar inte ens att uppdatera något mer i år, men vi får se om jag kan hålla mig borta från tangenterna. Det kanske inträffar något som jag måste skriva om, vi får se. Om inte annat hoppas jag att vi hörs och ses nästa år!

fredag, december 18, 2009

PAS existerar...tyvärr

Ämne: Vårdnadstvister, föräldraskap, politik, barnens rätt och jämställdhet

Hittade denna mycket intressanta video på Ingrid Carlqvists nya blogg. Se den!

torsdag, december 17, 2009

Vem får man slå?

Ämne: Våld, brottslighet, barnens rätt och uppfostran

En pensionär har ställts inför rätta i Jönköpings tingsrätt. Han är åtalad för ringa misshandel för att han har slagit en 12-åring. Nu sluter ett par busslaster med pensionärer upp bakom honom och de anser att han inte ska dömas. Kan anledningen till att så många pensionärer sluter upp bakom "70-åringen" att de själva växt upp med aga?

12-åringen hade varit tämligen jobbigt och det som fick bägaren att rinna över var när han kallade pensionären "gubbjävel". Många argumenterar för att (snor)ungarna "måste lära sig" och då kan tydligen en örfil vara rätt. Då ställer jag mig frågan vad 12-åringen lärde sig här. Det enda logiska han kan ha lärt sig är att ta till våld när tålamodet är slut.

Slutsatsen, enligt pensionärerna, är alltså att det ska vara ok att slå barn. Med samma logik antar jag att de också tycker att man ska få slå vuxna som är jobbiga? Eller är det bara barn som man ska ha rätt att slå när "man inte orkar" längre?

Kan jag ha förståelse för att pensionären slog till "snorungen"? - Ja, ungar kan vara förbenat jobbiga ibland.
Kan det försvaras? - Nej, absolut inte.

Våld är helt enkelt alltid fel, det är fel om det riktas mot vuxna och det är minst lika fel om det riktas mot barn. Genom att ta till våld mot barn visar man barnet att våld är en ok metod att ta till. Det faller in i kategorin "kontraproduktivt".

måndag, december 14, 2009

Nu hoppas vi på en vit jul för alla barn!

Ämne: Jul, alkohol och föräldraskap

Har just fått reda på, via Pappapersson, att IOGT-NTO har en kampanj för att föräldrar ska fira en vit jul. (Alltså avstå från alkohol). Det tycker jag som en mycket bra idé. Julen är barnens högtid och då bör föräldrarna hålla sig nyktra. Nu menar jag inte att man inte får dricka något alls, men att dricka sig berusad under jul när det finns barn närvarande är ett tecken på mycket dåligt omdöme.

Så varför inte ansluta sig till kamanjen, den hittar ni här!

Nu är det ju så att man alltid ska hålla sig nykter framför sina barn, men på något sätt är julen speciell. Låt ungarna få fira den med nyktra föräldrar!

lördag, december 12, 2009

Köp Faktum!

Ämne: Jul

Jag brukar köpa Faktum (de hemlösas tidning i Göteborg), ibland köper jag flera exemplar av samma nummer. Jag är inte bäst på att ge pengar till välgörenhet, men Faktum köper jag mer än gärna. Där vet jag definitvt att pengarna kommer till rätt person. Dessutom är tidningen bra men syftet med den är ännu bättre. Att göra rätt för sig och sälja en tidning är något som jag definitivt tycker man ska uppmuntra.

Det finns en liknande tidning i Stockholm, den heter Situation Stockholm, köp den om du bor där! I Skåne (Malmö, Helsingborg och Lund) kan man köpa Aluma. Det kanske finns fler liknande tidningar, men de känner jag i så fall inte till.

Här kommer en lite annorlunda julsång som sånär får mig att gråta varje gång jag hör den. (Lyssna på texten och känn hur man blir fuktig i ögonen)Jag vet inte om man får göra det, men jag skriver ut texten här. Om jag bryter mot någon lag påtala detta och jag tar genast bort den!

Snowstom - Jul
Nu är det jul igen och alla ljusen tindrar.
Snögubbar överallt och lyktor i varje park.
Mot den bitande kylan får vi julklappar som lindrar.
Aldrig på året är gemenskapen så stark.

Men det är någon i Brunnsparken som gråter.
Som ser julen i annat perspektiv.
Som är ensam när skuggor kommer åter.
Och förmörkar tanke, själ och liv.

Kommersen är blomstrande, vi fyller önskebrunnar.
Och nästan överallt från största hus,
till minsta skjul står skinkan på bordet,
och det vattnas i våra munnar.
Kalle Anka och hans vänner önskar god jul.

Men det är någon i Brunnsparken som gråter.
Som ser julen i annat perspektiv.
Som är ensam när skuggor kommer åter.
Och förmörkar tanke, själ och liv.

Juldagsmorgon, solens första strålar träffar taken.
Och eldens sista låga flämtar svagt i våran spis.
Men det är inte bara Tomten som är vaken,
någonstans i stan blir tårar till is.

Det är någon i Brunnsparken som gråter.
Som ser julen i annat perspektiv.
Som är ensam när skuggor kommer åter.
Och förmörkar tanke, själ och liv.

Visst kan det vara så...

Ämne: Jämställdhet och skvaller

Enligt Britta Svensson på Expressen utnyttjar Tiger Woods trasiga kvinnor. Så kan det ju vara. Men kan det inte ocskå vara så att kvinnor utnyttjar Tiger Woods för att han är rik? Eller är man helt ute och cyklar då?

Uppdatering: Läste nu att det handlade om sexköp och du kommer saken i en annan dager, då ger jag Britta mer rätt i sin krönika.

Elin är ett offer för en otrogen man. Ingen tvekan om det, men rättfärdigar det jakt med golfklubba? (Om nu det har inträffat) Enligt mig är jakt med farligt vapen faktiskt värre än otrohet, mest för att det ena är livsfarligt, det andra är "bara" högst omoraliskt, oetiskt och förbannat dumt.

Är det verkligen så att kvinnor alltid är offer och män alltid förtjänar det de råker ut för.

Och jo, jag tycker att Woods har betett sig som en idiot och det är förkastligt att vara otrogen mot sin familj. Jag tycker bara att det är lite konstigt att det är ok för Elin att jaga sin man med en golfklubba. Som reflektion kan man ju fundera på hur den motsatta situationen hade mottagits av (svensk) media. Woods jagar den otrogna Elin med golfklubba. Hade det då inte varit fokus på Woods jagande och inte på ELins otrohet. (Elin och Woods får här agera exempel på en mer generell tanke).

torsdag, december 10, 2009

Tre separata idioter

Ämne: Föräldraskap, sunt förnuft och Västtrafik

1.
Hur skulle ni hantera följande situation? Man kommer inte på toalettet på öppna förskolan. På toalettlocket ligger en hopprullad använd blöja. Man vet vems dem är. Såhär skulle jag göra: Jag skulle slänga blöjan, tycka att personen som glömde den var klantig och sen skulle jag inte bry mig så mycket mer. Som ni säkert förstår var det jag som glömde blöjan. (Anledningen var ett ovanligt struligt barn som inte ville ha sina byxor på sig). Efter kanske 15 minuter kommer en mamma fram till mig. "Jag tror att du glömde en blöja på toan" Oj, så klantigt, jag ber om ursäkt sa jag. Sedan började gå mot toan för att slänga blöjan, då säger hon "Det är lugnt alltså, jag har slängt den." Jag blev mållös. Vad var poängen med att tala om det för mig? Tror hon att jag har som vana att glömma använda blöjor på toalettlocket? Jag är säkert överkänslig, men jag tyckte det kändes som att hon försökte påvisa att jag var en klant. (Och nu kanske jag har fel, men jag tror inte att hon skulle sagt till en mamma) Eller är det så att mammor aldrig skulle glömma en blöja på detta sätt?

2.
Idag gick jag på bussen, jag bar ett barn och körde vagnen med andra handen. Väl på bussen strulade Västtrafiks idiotiska kortläsare så jag fick ställa ned barnet på golvet och ta fram kortet. Bussen startade och jag trillade och råkade stöta till en person. Denna persons granne utbrister till mitt barn. "Oj, så duktig du är som klarar dig själv när din pappa inte klarar av det". Jag blev mållös, men det var fan nära att jag ramlade en gång till med knytnäven först in i hennes ansikte. Dock försöker jag undvika våld så jag och lillan satte oss på en plats i närheten istället. Där räknade jag till 10 ett par gånger.

3.
Här placerar vi Kristian Ödell på Västtrafik som tycker att handikappade ska vänta tills en handikappanpassad vagn kommer. Nu är det väl så att Ödell tyvärr får bära hundhuvudet för något som är hela Västtrafiks fel. Och varför är det fel då? Jo, för att de lutar sig på regler som inte finns, läs här!

Om det är några som borde gå på medieträning så är det Västtrafik, det nya biljettsystemet är så uppåt väggarna korkat att högutbildade människor som till och med jobbar med kollektivtrafik inte förstår hur man ska göra. Detta skyller Västtrafik på resenärerna. Det är tur för styrelsen för Västtrafik att de är politiskt tillsatta, annars hade de nog fått sparken efter detta fiasko. Att dessutom inte ha vett nog att förstå var sympatierna hamnar när man kastar av en 5-årig handikappad kille från spårvagnen slår alla rekord i idioti.

Västtrafik, gör om och gör rätt.

tisdag, december 08, 2009

Jullovsmorgon läggs ned

Ämne: TV och nostalgi

När jag var liten tittade jag och min familj nästan alltid på jullovsmorgon. Det var ett sätt att umgås och när man var ledig var det ett bra sätt att ta sig upp på morgonen. När jag tänker tillbaks på det är det glada och trevliga minnen. Jag kommer bland annat ihåg serien om "Mika" som skulle transportera en ren någonstans. (Jag tror att han hette Mika och jag tror att han skulle transportera en ren, det var ju säkert 25 år sedan man såg det). Jag kommer inte ihåg om Bröderna Dahl också gick på jullovet eller om det var på sommaren man fick njuta av dessa norska hjältar.

Nu meddelar SVT att man lägger ned jullovsmorgon. De konstaterar att det nog är mest föräldrarna som kommer att sakna programmet. De har säkert rätt, vad vet jag om dagens barns TV-vanor? Men inte desto mindre tycker jag att det är tråkigt. Jullovsmorgon var något trevligt och mysigt i vintermörkret.

För övrigt tycker jag att dagens barnprogram är dåliga. Tacka vet jag Lillstrumpa och syster-yster, Vilse i pannkakan, boktipset, Bröderna Dahl, Lördagsgodis, Fem myror är fler än fyra elefantar, Trazan och Barnarne med flera. Dock är det väl så att dagens ungar gillar dagens barnprogram. Gårdagens ungar, alltså sådana som jag, vi gillar gårdagens program. Nostalgi tror jag att det kallas...

Första hjälpen för barn

Ämne: Föräldraskap och barns säkerhet

Läste idag att endast 30 % av Sveriges föräldrar har gått någon utbildning i första hjälpen inriktad på barn. Jag och min sambo gick en sådan kurs för några månader sedan och det var oerhört nyttigt. Även om man tidigare gått första hjälpen-utbildningar glömmer man lätt hur man ska göra. Dessutom går utvecklingen framåt vilket gör att dagens kurser inte ser likadana ut som dem som anordnades för tio år sedan.

Jag kan bara rekommendera att gå en sådan kurs. Jag känner mig inte alls säker på vad jag skulle göra om något hände, men jag har i alla fall fått öva lite på saker och något kommer man förhoppningsvis ihåg ifall man nu skulle behöva använda dessa kunskaper någon gång.

måndag, december 07, 2009

Fok förtjänar ett par minuter i lugn och ro

Ämne: Föräldraskap och vett och etikett

Axel Schulman känner sig kränkt för att han inte får komma in på diverse kaféer för att han har barn och barnvagn med sig. What´s the big deal? Gå till ett annat kafé då, det kan inte vara så svårt, i alla fall inte i Stockholm. Eller?

Själv har jag full förståelse för att det är "barnförbud" på vissa kaféer. Jag förstår att folk stör sig på barnskrik och jag förstår att springande barn runt benen inte är vad alla önskar sig. Jag inser också att även om jag tycker att det är sött när min lilla toddler springer upp och ned i trappan kan det störa andra. Mina barn - andras (snor)ungar.

Det hela handlar lite om vett och etikett också. För det hela hade nog inte varit ett stort problem om föräldrar hade vett att säga till sina springande, hoppande och skrikande barn. Och om inte det funkar får man faktiskt gå ut med barnen. Det är att visa de andra kafébesökarna respekt.

Själv blir jag lite purken om man inte får komma in, men sedan tänker jag skadeglatt "då ger jag mina pengar till någon annan då. Your loss"

söndag, december 06, 2009

Jämställdhetsbonus, årets skämt?

Ämne: Jämställdhetsbonus, jämställdhet, föräldraskap, föräldraledighet och politik

Regeringen har, som bekant för de flesta, infört en jämställdhetsbonus för att uppmuntra föräldrar att dela föräldraledigheten mer lika. Det är ju väldigt bra i tanken. I praktiken är bonusen så idiotiskt utformad att nästan ingen utnyttjar den. Det är det första skämtet. Nästa skämt är att den inte på något sätt har ökat jämställdheten. Det största skämtet är dock att bonusen inte alls uppmuntrar folk att dela den hemmavarande tiden lika, den uppmuntrar föräldrar att ta lika många föräldradagar. Och det mina vänner är en enorm och viktigt skillnad.

I vår familj kommer det sklija en månad mellan längden på våra ledigheter, tillsammans kommer vi att vara hemma 21 månader. Det ena året tog mamman ut nästan 100 % av dagarna och det andra året tog jag ut ungefär 100 % av dagarna och alltså kommer vi inte få någon bonus. Dessutom ligger en brist i att jag tar ut många fler dagar än mamman men vi är hemma i praktiken lika länge. Det skiljer som sagt en månad. Men eftersom bonusen beräknas på uttagna föräldradagar kommer vi inte få någon bonus.

Naturligtvis borde bonusen räknas på tiden man är hemma med barnet, inte antal dagar man kräver ersättning för. Det är naturligtvis mycket svårare att kontrollera detta, men det borde kunna låta sig göras genom intyg från arbetsgivaren.

Det största skämtet av dem alla är dock att det krävs uppmuntring för att dela lika på tiden med sitt barn. Det är på min ära väldigt märkligt!

onsdag, december 02, 2009

Att vara eller inte vara...med på BB

Ämne: Jämställdhet, föräldraskap, papparollen, BB, graviditet, förlossning, profylax och tips och råd

I dag åkte jag lite bil med lillan. Jag slog på radion och programmet handlade om pappans roll vid förlossningen. Man fick maila eller ringa in och förklara hur man såg på pappor på förlossningar. Jag fick under de cirka 30 minuter jag lyssnade höra allt från genomtänkta och kloka inlägg till fullständig idioti. Den som framstod som mest korkad var (naturligtvis) en man som dessutom pratade östgötska. Inget ont om östgötar, men inte låter de överintelligenta precis. (Och innan någon kallar mig för dialektrasist ska jag påpeka att jag själv pratar östgötska, eller i alla fall något som påminner om det)

Hans åsikt var hur som helst att pappan skulle hålla sig i närheten, men inte i rummet där hans barn kom till världen. "Kvinnor har ju haft nio månader på sig att förbereda sig fysiskt och psykiskt så de klarar ju det mycket bättre än oss män". Ja, rent fysiskt kan jag hålla med, kvinnor är bättre på att föda barn än män, men hur trög är man om man inte på nio månader kan förbereda sig psyksikt som man? Jag själv tyckte mest att jag var ett fån under "vår" förlossning, men enligt min sambo var jag tydligen till stor hjälp. Att jag inte var helt snurrig berodde på att jag hade förberett mig bland annat genom att läsa böcker och att gå en profylaxkurs. Oerhört värdefullt och fullt genomförbart på nio månader, jag lovar!

En annan fråga som ventilerades var om mammor skulle ha rätt att förbjuda pappan att vara med. Här är jag kluven. Det är ju onekligen kvinnan som gör den jobbiga delen här så då kanske hon borde få bestämma detta själv. Å andra sidan är man ju faktiskt (oftast) två om barnet och jag kan nog också tycka att pappan borde ha rätt att få vara med vid sitt barns första sekunder som egen individ. Svår fråga.

En kvinna ringde in och tyckte att mammorna kunde ägna sig åt att föda barn, männen gjorde lumpen så då kan ju kvinnorna föda barn var hennes oerhört (o)genomtänkta argumentation. Upplysningsvis kan jag informera om att kvinnor också gör lumpen då och då. Jag vet inte mer vad jag ska säga, argumentationen är så dum att den knappt går att bemöta. Vad händer med de män som inte gör lumpen? (Om jag inte är felunderrättad är det mellan 80-90 % av männen som INTE gör lumpen)

Jag tror att papporna ska uppmuntras att vara med så mycket det bara går innan barnets födelse för att på så sätt känna att de ska delta fullt ut efter barnets födelse. Även om det var jobbigt att vara med på förlossningen ångrar jag det inte på något sätt. Förlossningen var ju ett nödvändigt steg för att barnet faktiskt ska komma till världen så varför missa detta viktiga steg? Läs på, gå profylaxkurs och var med i föräldragruppen då blir ni ganska väl förberedda på förlossningen, även om alla förlossningar är unika får man ändå en bild över det generella förloppet och det är värdefullt. Att skylla på att män inte "har tid att förbereda sig" är löjligt. In och stötta kvinnan som föder ert barn, de är hjältar och att se barnet för första gången är så oerhört häftigt att det inte går att beskriva.

Att tänka efter före...

Ämne: Föräldraskap och tips och råd


Jag läste nyss att några av Ullareds-såpans deltagare är missnöjda med hur de framställs i TV. "Det har förstårt våra liv" säger de. Bland annat kallas pappan i familjen för "alkis" och barnen mobbas i skolan. Detta är naturligtvis tragiskt och jag tycker att det är konstigt att människor behandlar medmänniskor på detta sätt. Men, och detta är ett stort men, borde man inte fundera på detta innan man ställer upp?

Beter man sig konstigt på TV så behöver man inte vara Einstein för att förstå att det kan påverkar det "verkliga" livet också. Jag såg början på senaste avsnitten av Ullared och jag satt och gapade över varför människor ställer upp i sådana här program. Jag skulle aldrig ens överväga att vara med. Det är väl helt självklart att TV vinklar personerna för att de ska framstå som ännu mer speciella, naturligtvis. Men även om man inte gör det måste man väl förstå att om man åker till Ullared och bor där i två veckor så kommer folk tycka att man är knäpp? (Man behöver inte vara knäpp för att göra en sådan sak, men man kommer ändå framstå om knäpp) Jag själv tycker att det är knäppt, det finns sannolikt roligare ställen att åka till.

Vad vill jag säga med detta då? Jo, tänk efter före om ni bestämmer er för att vara med i TV och då speciellt i dokusåpor. Jag har sett ytterst lite av Färjan, Stockholm Arlanda och Ullared, men jag kan ärligt säga att jag inte sett en enda person som framstår som smart. Jag själv har blivit erbjuden att delta i Debatt i SVT, men jag tackade nej. Just av den anledningen att mitt barn inte ska behöva förknippas med någon på TV. Och då är ändå Debatt ett ganska seriöst program. Är man med i dumma TV-program då lär man få stämpeln dum, hur felaktig den stämpeln än är.

Och till er som mobbar: SKÄMMES TAMEJFAN!

tisdag, december 01, 2009

En sorgens dag, ett sorgens år

Ämne: Off topic och framtiden

1 april började den rättsosäkra Ipredlagen gälla. Idag, 1 december kopplas kablarna till FRA in. Och detta under en borgelig regering, man bävar och tror inte att det är sant. Sverige är en övervakningsstat numera och en stat där privata intressen får agera poliser. Detta är värre än dålig science fiction...

Jag tycker att det är tragiskt att mitt barn ska behöva växa upp i ett land som tydligen har Östtyskland som förebild... 

(Och nej, jag tror inte för ett ögonblick att det hade varit bättre med en vänsterregering, snarare ännu sämre. Det gör att det inte finns många realistiska val inför valet nästa år...)