söndag, december 06, 2009

Jämställdhetsbonus, årets skämt?

Ämne: Jämställdhetsbonus, jämställdhet, föräldraskap, föräldraledighet och politik

Regeringen har, som bekant för de flesta, infört en jämställdhetsbonus för att uppmuntra föräldrar att dela föräldraledigheten mer lika. Det är ju väldigt bra i tanken. I praktiken är bonusen så idiotiskt utformad att nästan ingen utnyttjar den. Det är det första skämtet. Nästa skämt är att den inte på något sätt har ökat jämställdheten. Det största skämtet är dock att bonusen inte alls uppmuntrar folk att dela den hemmavarande tiden lika, den uppmuntrar föräldrar att ta lika många föräldradagar. Och det mina vänner är en enorm och viktigt skillnad.

I vår familj kommer det sklija en månad mellan längden på våra ledigheter, tillsammans kommer vi att vara hemma 21 månader. Det ena året tog mamman ut nästan 100 % av dagarna och det andra året tog jag ut ungefär 100 % av dagarna och alltså kommer vi inte få någon bonus. Dessutom ligger en brist i att jag tar ut många fler dagar än mamman men vi är hemma i praktiken lika länge. Det skiljer som sagt en månad. Men eftersom bonusen beräknas på uttagna föräldradagar kommer vi inte få någon bonus.

Naturligtvis borde bonusen räknas på tiden man är hemma med barnet, inte antal dagar man kräver ersättning för. Det är naturligtvis mycket svårare att kontrollera detta, men det borde kunna låta sig göras genom intyg från arbetsgivaren.

Det största skämtet av dem alla är dock att det krävs uppmuntring för att dela lika på tiden med sitt barn. Det är på min ära väldigt märkligt!

3 kommentarer:

 1. Ja, den är verkligen ett skämt. Vi gjorde som ni, var hemma ungefär lika mycket båda två men jag tog merparten av dagarna eftersom jag fick mellanskillnaden upp till 90% ersättning av min arbetsgivare. Lite trixande och fixande, hemmajobb för min del och makens schemalagda tider så han fortsatte att ta vissa natt- och helgpass t.ex. så blev det rätt lika i och med att maken också kunde trixa en del när bebisen föddes och vi var hemma båda två den första tiden ganska länge.

  Efter det är det maken som gått ner i arbetstid mest av oss båda och som oftast tar VAB, så jämställda är vi så det förslår men nån bonus skulle vi aldrig få!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också att jämställdhetsbonusen är ett skämt. Det är ett skämt att 10 000 kronor skulle vara ett incitament för att dela upp föräldraledigheten på ett annat sätt än man tänkt annars. Pengar är inte allt och lyckligtvis verkar inte svenska folket tycka det heller.

  SvaraRadera
 3. I sig tycker jag inte jämställdhetsbonus är så dumt, men dagens system är så konstigt utformat att det inte alls speglar jämställt levande bara jämställd byråkrati.

  Det är synd för det behövs massor av uppmuntran för pappor att ta ut fler dagar!

  SvaraRadera