torsdag, december 17, 2009

Vem får man slå?

Ämne: Våld, brottslighet, barnens rätt och uppfostran

En pensionär har ställts inför rätta i Jönköpings tingsrätt. Han är åtalad för ringa misshandel för att han har slagit en 12-åring. Nu sluter ett par busslaster med pensionärer upp bakom honom och de anser att han inte ska dömas. Kan anledningen till att så många pensionärer sluter upp bakom "70-åringen" att de själva växt upp med aga?

12-åringen hade varit tämligen jobbigt och det som fick bägaren att rinna över var när han kallade pensionären "gubbjävel". Många argumenterar för att (snor)ungarna "måste lära sig" och då kan tydligen en örfil vara rätt. Då ställer jag mig frågan vad 12-åringen lärde sig här. Det enda logiska han kan ha lärt sig är att ta till våld när tålamodet är slut.

Slutsatsen, enligt pensionärerna, är alltså att det ska vara ok att slå barn. Med samma logik antar jag att de också tycker att man ska få slå vuxna som är jobbiga? Eller är det bara barn som man ska ha rätt att slå när "man inte orkar" längre?

Kan jag ha förståelse för att pensionären slog till "snorungen"? - Ja, ungar kan vara förbenat jobbiga ibland.
Kan det försvaras? - Nej, absolut inte.

Våld är helt enkelt alltid fel, det är fel om det riktas mot vuxna och det är minst lika fel om det riktas mot barn. Genom att ta till våld mot barn visar man barnet att våld är en ok metod att ta till. Det faller in i kategorin "kontraproduktivt".

40 kommentarer:

 1. 70-årige Ronald Fasth är årets svensk 2009.

  SvaraRadera
 2. Ta tag i armen på ungen skulle kanske varit ett bättre alternativ.
  Kan berätta en sak som en granne gjorde ( hon var ca 65år) Hennes cykel hade blivit stulen och hon såg grannpojken cykla på den så hon tog honom i örat så han gick till sin pappa. Pappan sökte upp kvinnan och fråga varför hon gjorde så, då förklara hon att det var hennes cykel och att ungen också gjort om den, tagit bort cykelkorgen. Pappan gav då en 500-hundring till käringen för skadorna. Dem gjorde upp där och då istället för rättegång.... 12 åringen som fick en örfil verkar ju ha klarat sig från allvarliga fysiska skador. Hur skall man agera egentligen när småbarn bär sig illa åt? säga ajabaja det där var inte bra, hjälper det?
  Kan själv berätta om ett gäng ungdomar jag såg för ett tag sedan som sparkade på lykstolpar, jag själv var ute med hunden ( en liten ras) och gick förbi dem bara men en gubbe som bodde i "radhus" sade åt dem att sluta men då gick dem fram och sparka på lykstolpen där gubben bodde istället.

  Kim

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Så tycker du, det tycker inte jag. Om du och jag har ett lång diskussion om nåt och jag till slut tröttnar på dig då kan jag slå dig, antar jag. Eller tycker du att det är är fel? För det kan väl inte vara ok att man ska få slå barn, men inte vuxna? Var ligger i så fall logiken i det?

  Själv tycker jag att årets svensk när någon som hjälpt någon annan, eventuellt han som fångade ett barn som föll från ett flerfamiljshus i Göteborg. Du tycker att 70-åringen är det. Vi har tydligen ganska stora skillnader i våra preferenser...

  Kim:
  Jag har inte sagt att man inte får/ska säga till/skälla ut dem. Dock är det under inga omständigheter rätt att slå, varken vuxna eller barn.

  Barn som utsätts för våld använder våld i större utsträckning än andra. Knappast något önskvärt.

  Jag har inte heller sagt att jag inte förstår honom. Ibland blir man förbannad och skulle vilja slå någon. Om man faller för den frestelsen är man dock ute och cyklar. (Och faktiskt kriminell)

  SvaraRadera
 4. Iden att man skall ha rätt att tillrättavisa just barn med våld tillhör en av de mer bisarra. Varför då inte låta trafikpolisen ge den som för andra gången kört för fort en ordentlig hurring eftersom han eller hon uppenbart inte begripit på annat sätt.
  Känns det vettigt?
  Är det mer rimligt att slå ett barn än en vuxen? Att slå små och svaga verkar för ligisterna i busslasten vara mer ärevördigt än att slå lika stora om de än är aldrig så oförskämda. Slår de uppstudsiga kvinnor också?

  SvaraRadera
 5. Anonym 08:59

  Ja, eller uppstudsiga män.

  Det är exakt som du säger. Med deras logik bör man ju kunna slå alla man retar upp sig på. De behöver ju tillrättavisas!!

  SvaraRadera
 6. Ja, våld löser ju inga problem. Det finns väl tusentals underlag som bevisar det. Jag kan också förstå att den äldre mannen blev förbannad. Men det behöver ju inte bara vara 12 åringen som han var arg på. Men han som fick ta smällen. Nog hade han bara kunnat ta honom i armen och skarpt säga till honom. Hade kanske fått 12 åringen att tänka till en gång extra. Och herregud, han cyklade på en väg som inte var till för honom. är det något att gå igång på från början. Tonen ifrån "gubben" var kanske inte så mild ifrån första början. Så man blir bemött så bemöter man många gånger andra...

  SvaraRadera
 7. "Då ställer jag mig frågan vad 12-åringen lärde sig här. Det enda logiska han kan ha lärt sig är att ta till våld när tålamodet är slut. "

  Om han inte fått en örfil så hade han förmodligen lärt sig att det är helt ok att bete sig som värsta svinet, för det blir inga negativa konsekvenser. En skällande gubbjävel gör ju inte ont.

  SvaraRadera
 8. Man kan anta att den 70-årige mannen själv fått flera örfilar när han var liten. Våld föder våld. Han vet i sin osäkerhet inte om något annat att ta till. Att han inte skulle våga slå till en vuxen människa som besvärade honom, är antagligen helt klart. Att ge sig på en som är minderårig ger honom nu en maktkänsla. Fegt och osunt som bara den.- Undrar varför "gubben" beter sig som en "snorunge"-. Förresten så läste jag att killen skrek "gubbdjävul" först efter det han fått örfilen.

  Till Joakim vill jag säga att det finns andra sätt än att slå. Polisanmäla, kalla till samtal med föräldrar eller sociala myndigheter... lugnt. Vara en förebild. Tycker jag som också är pensionär.

  SvaraRadera
 9. Japp, Annami och Margareta ni har så rätt...

  Joakim
  Barn gör inte som man säger, de gör som man gör. Jag vet inte om du har barn, men om du har det borde du veta det. Alltså borde pensionären gjort precis så som Margareta säger.

  Och varför kan inte någon som tycker att pensionären varit så duktig informera mig om hur det kan vara rätt att slå barn, men inte vuxna.

  SvaraRadera
 10. "Barn gör inte som man säger, de gör som man gör."

  Hade det här barnet sett någon annan cykla på banorna? Knappast. Men troligen har barnet sett hur lätt det är att svina utan risk för repressalier. För så fungerar det i dagens Sverige, ingen behöver ta ansvar för sina handlingar. Förutom den då som sätter ner foten när man mot sin vilja blivit utsatt för andras svinerier...

  Missförstå mig rätt, jag tycker också våld är fel. Men det här är ju uppenbarligen ett problem i att den här ungen inte fått lära sig att man ska visa respekt för andra. Var är föräldrarna och skolan som borde lärt honom det?

  SvaraRadera
 11. Ja, det är ett problem, men om du är emot våld hur kan du då tycka att våld är rätt i vissa fall?

  Att en vuxen människa slår ett barn är förkastligt. Att barnen också beter sig illa måste stävjas, men INTE med våld.

  Ännu inget svar på min fråga...

  Jag tycker nog ändå att våld är värre än att cykla där man inte får/ska/bör... Jag vet inte exakt vad barnet gjort, men det spelar faktiskt ingen roll. Att bruka våld mot någon annan människa är fel, att göra det mot ett barn är nästan ännu värre...

  SvaraRadera
 12. Jag kan hålla med om att en örfil är för mycket och att ta tag i armen kanske hade räckt. Men är inte det också ringa misshandel?

  Och hur skulle man annars löst problemet? Det här var tydligen ingen engångsföreteelse, det har varit problem med inbrott och skadegörelse tidigare vid minigolfbanan, och tillsägelser har uppenbarligen inte hjälpt. Ska man bara låta ungarna göra precis som de vill utan hänsyn till andra? Polisanmäla? Han var inte straffmyndig. Kalla till samtal med föräldrar? De kanske inte bryr sig eller kan inte hantera ungen. Sociala myndigheter? Ett kvartssamtal och ett "ajabaja" från en soc-kärring och sen är man fri igen.

  Så ni som vet, hur markerar man på effektivaste sätt att gränsen är passerad, så att meddelandet verkligen går fram?

  SvaraRadera
 13. På den första frågan vet jag inte. Jag vet inte var gränsen för ringa misshandel går. Jag tycker också att det är skillnad mellan att ta i armen och på att slå. Att ta tag någon i armen borde väl inte vara misshandel, för det måste man väl göra om någon befinner sig där man inte får vara. Eller?

  Hur man ska göra är naturligtvis en väldigt svår fråga. Dock tycker jag att du har tagit upp ett helt gäng steg man ska prova. Om pensionären gjort något av dessa vet jag inte.

  Och naturligtvis ska man kunan tillrättavisa och gå vidare med saker. Dock får det inte leda till våld, det är det jag vänder mig emot.

  SvaraRadera
 14. Har inte lärare åkt dit för att ha dragit bråkiga elever i armen?

  Jag kan komplettera med länk till en radiointervju med 12-åringen och hans kamrater. Var och en får dra sina egna slutsatser utifrån detta.

  http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1854631&BroadcastDate=&IsBlock=

  SvaraRadera
 15. Men va, F-n.
  Ungen bryter mot regler och är allmänt oförskämd och tror att man kan komma undan med det.
  Vad för slutsats drar ungen av detta? Jo att han kan fortsätta med samma sk*t, och ingen kan stoppa honom. Om något skall hända så skall BÅDA åka dit, ungen för vad han gjort inkl. förolämpning och betala han med.
  Vi får det samhälle vi förtjänar, vissa saker skall tas om hand om direkt i unga år, fråga vilken brottsling eller knarkare som helst, ALLA säger att det hade varit helt annorkunda om någon ingripigt ordentlig med en gång, första gången, inte efter 100!

  SvaraRadera
 16. Joakim, jag ska lyssna på den vid tillfälle så får vi se hur jag tolkar det. Tack för länken!

  Det kanske stämmer med läraren, kanske ska kolla upp det lite...

  Anonym
  Ja, det är inte bra att någon bryter mot regler och är oförskämd, det har jag aldrig påstått. Dock tycker jag att det är värre att slå någon än detta.

  Jo, jag kan hålla med om att båda borde åka dit, dock är han väl inte straffmyndig om han är 12 så det är väl föräldrarna som kan dömas. Vilket jag i och för sig kan tycka är rätt. (Kan föräldrarna dömas förresten?)

  Japp, saker ska tas om hand direkt, men inte med våld.

  SvaraRadera
 17. Det var en snygg intervju...

  Alla fördomar man kan ha besannades.

  Det är alla andras fel att dom har tråkigt och måste bära sig dumt åt! Eget ansvar finns inte längre.
  Föräldrarna totalt frånvarande, skiter i vad dom gör.

  Ett Afrikanskt ordspråk säger: "Det krävs en hel by att uppfostra ett barn". Här trädde byn in!

  Någonstans går gränsen, reportern i inslaget radar upp alla problem och skadegörelse, men det är ju ok, dom har ju tråkigt!

  Om jag vandaliserar och skiter i regler och allmänt vett, då förtjänar jag faktiskt en "fysisk" påminnelse om vad som är rätt och fel om inget annat hjälper. Killen verkar ju inte direkt ha några bestående men?

  Jag råkar just nu bo i ett land där denna typ av problem är rätt vanliga (och MYCKET) värre, dock _tolereras_ det inte och samhället ingriper bryskt, precis som faktiskt många föräldrar när dom får reda på vad ungarna pysslar med.

  Dom här små trevliga barnen har inte begripit eller lärt sig någonting, att straffa en frånvarande förälder är meningslöst.

  SvaraRadera
 18. "Om jag vandaliserar och skiter i regler och allmänt vett, då förtjänar jag faktiskt en "fysisk" påminnelse om vad som är rätt och fel om inget annat hjälper."

  Nej, det gör du inte.

  SvaraRadera
 19. EN SVENSK MAN I SVERIGE IDAG18 december 2009 23:48

  Vad ungjäveln lärde sig var att om det inte finns vett nog att inte bete sig illa mot folk m a a omtanke om ANDRA, så får väl vettet ta sig in den vägen, i den egoistiske jäveln, att det går upp för honom att han skall sluta bete sig som en skitstövel mot andra p g a omtanke om sig SJÄLV.

  Det finns nämligen de som bara tänker på sig själva - och då får man ta sig an det problemet den vägen ...

  Bra gjort av mannen!

  Vuxna måste sluta böja sig för det som är fel och börja stå upp för både sig själva och samhället och ta ANSVAR för det som är rätt!

  Vuxna måste börja axla SITT GEMENSAMMA VUXNA SAMHÄLLSANSVAR.

  SvaraRadera
 20. Ok, du förespråkar våld, jag gör det inte.

  Du tycker att det är bra att slå barn som är obstinata, det gör inte jag.

  Och ingen har fortfarande svarat på varför man ska få slå barn, men inte vuxna.

  SvaraRadera
 21. för fan klart ungjäveln ska ha sig en smäll, varför ens blogga om en sån skitsak som är en självklarhet i det här fallet.. du verkar ju inte vart utanför dörren på dom senaste 20 åren

  SvaraRadera
 22. Jorå, det har jag och har har hittills aldrig sett ett tillfälle då våld (mot barn) varit befogat. Vilket är naturligt eftersom våld alltid är fel.

  Varför blogga om det? Ja, för att det tydligen behövs eftersom för många uppenbarligen tycker att våld är en bra metod för uppfostran.

  Och varför kan ingen svara på min fråga? Jag antar att det beror på att det inte finns något logiskt svar på den.

  SvaraRadera
 23. "varför det är okej att slå barn men inte vuxna" Det var frågan?
  Man får inte slå barn i Sverige längre inte vuxna heller men man får slå/försvara sig vad som "krävs" i självförsvar.

  Det kan säkert vara bra med en örfil eller smisk på ett barn i något samanhang. Finns många som mått bättre utav det.

  Lite synd bara med alla dessa rättegångar, blir dyrt. Sedan kan ju t.e.x. någon som blivit våldtagen få vänta 8 månader på en rättegång.
  Hur skall man göra om någon som man inte känner sparkar sönder en ruta eller liknande, det är alltså ajabaja så får du väl inte göra som gäller? Eller skall man bara ringa efter polisen och fråga om dem kan vänta för att sedan ha rättegång efter någon månad så jag kan ställa upp för att vittna?
  När någon blir misshandlad på gatan är det ju väldigt många som bara går förbi!
  Verkar lite som man skall sköta sitt eget bara.
  ki

  SvaraRadera
 24. Kom igen... är det ingen skillnad på vuxna och barn längre? Ska inte vuxna kunna tillrättavisa ett barn utan att råka illa ut? I vissa fall tror jag att en örfil är precis vad en snorunge behöver - tillsammans med en förklaring till VARFÖR han/hon fick sig en örfil. I dagens samhälle, med ungar som inte har den minsta respekt för varken jämåriga, äldre kamrater eller ens vuxna...vem har en bättre idé? Den blomma man vill ska växa upp och bli vacker tuktar man med jämna mellanrum. Jag tror inte det är skadligt med en hurring.

  SvaraRadera
 25. Anonym 3:55

  Detta var väl knappast självförsvar???

  "Hur skall man göra om någon som man inte känner sparkar sönder en ruta eller liknande, det är alltså ajabaja så får du väl inte göra som gäller?"

  Man ska inte slå i alla fall. Det är dessutom inte bara barn som har sönder saker, var går i så fall gränsen för vilka man ska få slå?

  Hur man du jämföra detta med om någon blir misshandlad? Om någon blir misshandlad bör man ingripa och den som blir misshandlad får utöva självförsvar.

  Anonym 6:42
  "Kom igen... är det ingen skillnad på vuxna och barn längre?"

  Enligt dig är den en stor skillnad. Vuxna ska få slå barn. Enligt mig är det inte någon skillnad i det avseendet, man får inte slå någon av dem. Däremot får vuxna tillrättavisa barn, men aldrig med våld.

  "Ska inte vuxna kunna tillrättavisa ett barn utan att råka illa ut?"

  Jo, man ska kunna tillrättavisa, men du verkar inte fatta att det finns andra sätt att göra det på än att slå. Och tror du på fullaste allvar att "snorungen" fick mer respekt för vuxna nu när han fick en örfil?

  Den största skillnaden mellan vuxna och barn som jag kan se är att vuxna borde ha tillräckligt mycket vett i huvudet för att inte slå ett barn.

  SvaraRadera
 26. Denna blogg beskriver den svenska moderna samhällsattityden ganska väl.

  - Att utan vidare bara fördöma ett mänskligt betende är ganska korkat. Det finns faktiskt ett helt naturligt syfte med fysisk tillrättavisning av barn. Barn förstår ibland inte annat. Helt naturligt.

  Att inte kunna skilja på våld och tillrättavisning är olyckligt, men eftersom man jämställer dessa handlingar så blir ju hela situationen fel.

  -Folk är inte så korkade som man tror, det är mycket värre än så. Det är ju därför vårt samhälle ser ut som det gör.

  /Bosse

  SvaraRadera
 27. Om den svenska moderna samhällsattityden går ut på att inte slå barn så är jag väldigt stolt att dela den. Att fördöma våld är enligt dig korkat, säger väl mer om dig än om mig.

  "Det finns faktiskt ett helt naturligt syfte med fysisk tillrättavisning av barn. Barn förstår ibland inte annat."
  Jo, det gör de.

  Och ja, Bosse du har helt rätt att människor är mer korkade än man tror, och det bevisar du genom din kommentar här...

  SvaraRadera
 28. Nu har du fått svar på din fråga. Du tycks tillhöra den skara som har svårt att skilja på tillrättavisning och våld. Genom att inte kunna detta saknas ju en stor bit kunskap och insikt. Paradoxalt nog kommer du med största sannolikhet att hammna i situationer där du ger ditt barn fysisk tillrättavisning. Naturligtvis i all välmening.
  /Bosse

  SvaraRadera
 29. Bosse, detta är mitt sista svar på dina inlägg. Jag orkar nämnligen inte diskutera med någon som har så låg intelligens så denna på allvar tror att våld kan inrymmas i en tillrättavisning.

  Vad gäller min insikt och min intelligens så står det dig fritt att tro att den är låg, som tur är är jag ju vuxna så jag lär väl slippa en "fysisk tillrättavisning" av dig.

  Jag vet inte vad du lägger i begreppet fysisk tillrättavisning, men om du inbegriper örfil där så har du väldigt fel i din tro.

  SvaraRadera
 30. Ursäkta om du känner dig trängd. Skulle dock uppskatta större objektivitet och lite lateralt tänkande. Detta skulle höja din blogg ytterligare.
  /Bosse

  SvaraRadera
 31. Så då bröt jag det löftet direkt.

  Objektivitet? Varför ska jag vara objektiv på min egen blogg???? Jag skriver vad jag tycker, det är syftet med en blogg. Ett mer subjektivt forum går nog knappt att hitta.

  Sen att jag inte orkar diskutera med människor som förespråkar våld som uppfostringsmetod är en annan sak.

  Tyvärr är det ju så att barn som blivit slagna som barn tenderar att själva bruka våld när de blir föräldrar. Våld föder våld. Det är fakta. Min subjektiva åsikt är att det är dumt.

  SvaraRadera
 32. DU pappan, gå ut lite i verkliga livet.

  Jag kan ge dig flera e.x. på när en örfil eller ta tag i armen på ett barn är nödvändigt och effektivt. Men har du verkligen inte upplevt något sådant själv någon gång? var har du bott?

  Och sluta vinkla så mycket på svaren som du får!

  SvaraRadera
 33. Jag lever i verkliga livet.

  Ja, jag menar att jag aldrig fått en örfil av någon vuxen. Om jag hade fått det kanske jag hade delat din åsikt. Nu gör jag inte det.

  Om du tycker att det är att vinkla era svar så är det ditt problem, och även sannolikt problem för de barn som kommer i din väg.

  Att ta tag i armen är absolut inte samma sak som en örfil. Men det är svårt att förstå om man själv blivit slagen kanske, vad vet jag?

  Och som sagt, ni kan argumentera er blå, jag kommer aldrig byta åsikt i den här frågan. Det kommer sannolikt inte du heller, även om jag innerligt tycker att du borde göra det.

  SvaraRadera
 34. Några e.x. på liknande situvationer.
  Jag har sätt några örfilar och att man tagit tag i armen på en unge där det gett effekten att trakkaserierna har slutat efter detta och pojken i fråga har slutat med dumheterna.
  Som t.e.x. en 15 åring trakkasaerade en käring på ca 70år (väldigt skrynklig var hon iallfall) Kallade henne b.l.a. för russinet och ringde dagliga trakkaserar samtal till henne. kastade saker på hennes balkong m.m. (var några andra pojkar som själv var med eller var passiva åskådare)
  Men så en dag så stod den här 15åringen öga mot öga med käringen, och andra ungdomar var på plats ( jag också, jag var 12år) Käringen ger då den största/fetaste örfil jag sätt mot 15 åringen.
  Slutsatsen blev att 15åringen lämnade henne ifred och han bättra sig, jag tror inte barnen förstår vilken skada dem gör egentligen på dessa pensionärer. Jag har själv tyvärr burit mig illa åt som barn. Blivit tagen i armen själv för ett bus och jag har då slutat med buset på en gång och inte gjort det igen.

  SvaraRadera
 35. Alltså finns miljoner andra e.x. så klart. Men min personliga åsikt är att många ungdomar fortsätter med "djävulskapen" om man inte tar tag i det ordentligt. Den här ungen (12åringen som cykla) har kanske tänkt till lite nu men det verkar som omgivning och han själv kommer fortsätta med liknande saker för det fanns ju inget att göra där dem bodde.
  Vet själv en man som nu är 48 år som börja när han var barn med brott och ingen tog tag i det. hans brottsregister är nu jättelångt. Han snor/snattar, kör stulna bilar utan körkort, trakkaserar folk, hotar och misshandlar m.m. Han sitter inne just nu men han kommer ut snart igen och kör sin "grej" åker in och ut igen.
  Skulle en örfil hjälpt på honom nä kanske inte men han skulle man verkligen behövt hjälpa i sina unga år.

  SvaraRadera
 36. Det kvittar hur många exempel ni ger, det finns ändå bättre sätt än att ta till våld. Och hur vet ni att det "blir bra sen"? Alla undersökningar visar att människor som blivit slagna har lättare att själva ta till våld. Snacka om kontraproduktiv lösning.

  "Vet själv en man som nu är 48 år som börja när han var barn med brott och ingen tog tag i det. hans brottsregister är nu jättelångt. Han snor/snattar, kör stulna bilar utan körkort, trakkaserar folk, hotar och misshandlar m.m. Han sitter inne just nu men han kommer ut snart igen och kör sin "grej" åker in och ut igen."

  Som du själv säger hade nog inte en örfil hjälpt, men är du säker på att han inte fått stryk som liten? (Bara en undran, jag har ingen aning). Det han behövde som liten var knappast stryk av den äldre generationen, snarare hjälp och stöd och kanske faktiskt någon som brydde sig. Att sätta hårt mot hårt ger knappast en varaktig fred...

  SvaraRadera
 37. "Alla undersökningar visar att människor som blivit slagna har lättare att själva ta till våld"
  Där tar du kanske i lite, eller känner du verkligen till alla undersökningar som gjorts om detta ämne?

  Själv vet jag inte vilka länder det är där aga är tillåtet i hemmet/skolan. I Sverige är det ju olagligt iallafall.

  Självklart, skulle alla leva som en sann buddhist skulle väl inte våld finnas överhuvudtaget antar jag.
  Men det är ju inte verkligheten här i världen för alla.
  Om man tänker Sverige 25-50 år tillbaka så var ju inte den här grova fega misshandeln lika vanlig ( vad jag förstår iallfall)Alltså där 5 personer ger sig på en ensam bara för att det är kul eller har inget bättre att göra.
  Men tyvärr förbrukades säkert våldet i hemmen för mycket ibland för i tiden också. JAja vad man en skriver kan man ju vrida å vända på det som läsaren behagar.

  Men i allafall så finns det ingen som helst respekt för andra människor eller saker hos en del barn som vuxna idag.
  Våld är ju inte okej men det ökar hela tiden. Beror det på en örfil eller att en del föräldrar inte har någon kontroll över sina barn. Och barnen inte har någon respekt, vet jag inte.

  SvaraRadera
 38. Ja, jag tog i. "Alla undersökningar jag har tagit del av" hade varit mer korrekt.

  "Om man tänker Sverige 25-50 år tillbaka så var ju inte den här grova fega misshandeln lika vanlig ( vad jag förstår iallfall)"

  En del hävadar att det inte är så mycket "värre" idag, men eftersom informationssamhället är så effektivt får vi reda på så mycket mer nu än förr och därför tror vi att det är mycket farligare att leva nu än förr. Exakt hur det ligger till vet jag inte. Men det är ju inte så att mobbing eller lynchmobber är något nytt.

  "Men i allafall så finns det ingen som helst respekt för andra människor eller saker hos en del barn som vuxna idag."
  Den meningen får jag väl tyvärr hålla med om. Vad man gör åt det vet jag inte, men jag tror verkligen inte på våld som en lösning.

  SvaraRadera
 39. Har nu tagit del av hela din blogg. Förstår nog lite av din attityd och inställning. Tycker faktiskt du saknar lateralt tänkande och lutar dig mot redan etablerade doktriner och tänkanden. M.a.o, du har en mycket stark och övertygad ståndpunkt men vet inte riktigt varför.
  Försök att lära och lyssna innan du försöker lära andra. Att framhävda utan erfarenhet är inte trovärdigt. Du är inte trovärdig när du påstår att du aldrig kommer att använda dig av fysisk tillrättavisning.
  Den dagen du tar din dotter lite för hårt i armen eller smäller henne på fingrarna för att skydda/hindra/abryta henne från en, som du uppfattar det, farlig situation (spisen, trafik, vatten, höjder m.m ), har du brukat våld. Förstår du inte att du framstår som ganska korkad om du i dessa situationer tror att du kan resonera med ditt barn? Hoppas för din dotters skull att du lär dig skilja på fysisk tillrättavisning och våld, och inte låter henne fara illa för att du är kategorisk och saknar erfarenhet.
  Fortsätt med din blogg, den är bra, men skippa krokodilköret (stor käft med små öron).
  /Bosse

  SvaraRadera
 40. "Försök att lära och lyssna innan du försöker lära andra." Kan väl bara säga detsamma till dig. Om du tror att du kan lära mig att våld är bra "ibland" så får du gärna tro det.

  "Den dagen du tar din dotter lite för hårt i armen eller smäller henne på fingrarna för att skydda/hindra/abryta henne från en, som du uppfattar det, farlig situation (spisen, trafik, vatten, höjder m.m ), har du brukat våld."

  Du menar att du är trovärig om du likställer dessa exempel med att ge någon en örfil? Jag är lite sugen på att kalla dig idiot här, men jag låter bli. Att ta tag i någon för att hindra denna någon från en yttre fara är inte våld. I alla fall inte enligt mig, och det har jag inte heller påstått.

  Om du tycker att "lateralt tänkande" innefattar att ge barn örfilar då är ditt laterala tänkande inte intresant för mig.

  SvaraRadera