torsdag, december 10, 2009

Tre separata idioter

Ämne: Föräldraskap, sunt förnuft och Västtrafik

1.
Hur skulle ni hantera följande situation? Man kommer inte på toalettet på öppna förskolan. På toalettlocket ligger en hopprullad använd blöja. Man vet vems dem är. Såhär skulle jag göra: Jag skulle slänga blöjan, tycka att personen som glömde den var klantig och sen skulle jag inte bry mig så mycket mer. Som ni säkert förstår var det jag som glömde blöjan. (Anledningen var ett ovanligt struligt barn som inte ville ha sina byxor på sig). Efter kanske 15 minuter kommer en mamma fram till mig. "Jag tror att du glömde en blöja på toan" Oj, så klantigt, jag ber om ursäkt sa jag. Sedan började gå mot toan för att slänga blöjan, då säger hon "Det är lugnt alltså, jag har slängt den." Jag blev mållös. Vad var poängen med att tala om det för mig? Tror hon att jag har som vana att glömma använda blöjor på toalettlocket? Jag är säkert överkänslig, men jag tyckte det kändes som att hon försökte påvisa att jag var en klant. (Och nu kanske jag har fel, men jag tror inte att hon skulle sagt till en mamma) Eller är det så att mammor aldrig skulle glömma en blöja på detta sätt?

2.
Idag gick jag på bussen, jag bar ett barn och körde vagnen med andra handen. Väl på bussen strulade Västtrafiks idiotiska kortläsare så jag fick ställa ned barnet på golvet och ta fram kortet. Bussen startade och jag trillade och råkade stöta till en person. Denna persons granne utbrister till mitt barn. "Oj, så duktig du är som klarar dig själv när din pappa inte klarar av det". Jag blev mållös, men det var fan nära att jag ramlade en gång till med knytnäven först in i hennes ansikte. Dock försöker jag undvika våld så jag och lillan satte oss på en plats i närheten istället. Där räknade jag till 10 ett par gånger.

3.
Här placerar vi Kristian Ödell på Västtrafik som tycker att handikappade ska vänta tills en handikappanpassad vagn kommer. Nu är det väl så att Ödell tyvärr får bära hundhuvudet för något som är hela Västtrafiks fel. Och varför är det fel då? Jo, för att de lutar sig på regler som inte finns, läs här!

Om det är några som borde gå på medieträning så är det Västtrafik, det nya biljettsystemet är så uppåt väggarna korkat att högutbildade människor som till och med jobbar med kollektivtrafik inte förstår hur man ska göra. Detta skyller Västtrafik på resenärerna. Det är tur för styrelsen för Västtrafik att de är politiskt tillsatta, annars hade de nog fått sparken efter detta fiasko. Att dessutom inte ha vett nog att förstå var sympatierna hamnar när man kastar av en 5-årig handikappad kille från spårvagnen slår alla rekord i idioti.

Västtrafik, gör om och gör rätt.

6 kommentarer:

 1. 1. Var det min morsa som var på ÖF? Hon är expert på att påpeka det uppenbara, som för att göra en poäng av något hon inte vågar uttrycka i klarspråk

  2. Jag skulle ha behövt räkna till minst hundratusen så jag tyckte du klarade av situationen

  3. Jag är förvånad över att det här basuneras ut som en nyhet. Det är ingen nyhet, och inget isolerat Västtrafikiskt. Tyvärr. Men idiotiskt likväl.

  SvaraRadera
 2. 1. Varför skulle hon inte kunna ha sagt samma sak till en kvinna? Inget av det du skriver tyder på att det var ett könsbundet uttalande tycker jag. Om man utgår från att pappor ses som andra klassens föräldrar är det lätt hänt att man läser in saker. Själv brukar jag läsa in kritik i vissa påståenden av motsatt anledning. Eftersom vi avviker från normen i vår omgivning och inte delat på föräldraledigheten tolkar jag ibland saker som kritik som kanske inte alls är menat så. Det ligger väldigt nära till hands att vi männniskor gör så när vi är lite på vår vakt.

  Ett trist beteende var det dock, det håller jag helt med dig om.

  2. Kan det inte bara ha varit menat som en skämtsam kommentar med glimten i ögat? Vet inte om du kopplar ihop även denna kommentar med det faktum att du är man, men utifrån din nbeskrivning går det inte att göra en sådan koppling tycker jag. Jag kan försäkra dig att vi kvinnor också kan få beskäftiga kommentarer av den typen (om den nu var menad som kritik)

  3. Inte insatt i Västtrafik så inga kommentarer.

  Att kalla folk för idioter enbart på grund av detta tycker jag låter som en överreaktion. Jag har själv haft lätt att bli både arg och ledsen på människor av sådana här anledningar, men genom åren har jag lärt mig att man mår bättre om man sätter sig över det. Kokar man över av indignation eller ilska eller sårade känslor uppnår "idioterna" sitt mål ju. En vänlig kommentar tillbaka i en sådan situation brukar få betydligt skojigare effekt. Antingen blir de plötsligt rätt trevliga eller så känner de sig bortgjorda och tystnar.

  SvaraRadera
 3. Karin: Om jag har träffat din mor så var de väldigt längesen. Och den här kvinnans ålder uppskattar jag till yngre än din. Så, tillåt mig tvivla :-)

  Eftersom jag numera behöver miniräknare för att räkna större tal än 10 så fick jag nöja mig med det!

  Jag tycker att det är bra att det uppmärksammas då det är idiotiska regler som tillämpas. När jag bodde utanför Göteborg var bussen så full att folk stod hela vägen bak i bussen, det var svårt att gå ut vid första stoppet i stan. Den här bussen körde på motorväg så tillåt mig skratta åt argumentet "säkerhet". Det är helt enkelt löjligt att åberopa säkerhet i detta fall...

  Anonym:
  Jag gissar att du är samma anonym som jag haft en diskussion med tidigare. Jag ska ärligt säga att jag satte rubriken enbart på grund av att jag i en av mina kommentarer till dig sa att jag försöker att hoppa på människors åsikter och inte personer. Därför kunde jag inte låta bli att kalla dem idioter i rubriken. Ett internskämt som var tänkt till mig och som bara jag förstod förmodligen, men jag små skrattade när jag satte den så lite lyckat kändes det. (Barnsligt, men lite kul för mig)

  Och i sak håller jag med dig helt, det räcker inte för att bli klassad som idiot. Däremot tycker jag det räcker för att klassas om osmidig. (Förutom i fallet med Västtrafik, för där är det inkompetens/idioti som styr)

  Ja, hon kunde kanske sagt samma sak till en kvinna, men efter att ha hört hennes diskussion med en annan mamma om hur oansvarig hennes barns pappa var var jag redan där lite tveksamt inställd till henne och hennes inställning till pappors förmåga som föräldrar. Men i sak sa hon ingenting som kunde ses som påhopp på pappor. Och jag är tämligen säker på att du har rätt, jag tolkar de mesta saker som något som någon kan säga till pappor men inte skulle säga till mammor. Jag är sannolikt lite överkänsligt på detta område.

  2. Nej, här är jag faktiskt helt säker på att det inte var sagt med glimten i ögat. Här kan dock sägas att jag redan var förbannad eftersom Västtrafiks kortläsare aldrig verkar funka som de ska. Så om det inte hade hänt hade jag kanske tagit det bättre, å andra sidan hade det ju aldrig inträffat då.

  Det är möjligt att mammor också får konstiga kommentarer, det vet ju inte jag. Jag tycker dock jag får det väldigt ofta och jag tycker att det är tämligen oförtjänt. Och som sagt har jag väldigt lite tålamod med sådana kommentarer, kanske för att jag är man eller för att jag är jag.

  Dock har du rätt i att det är bättre att säga något smart/trevligt tillbaks. Tyvärr brukar jag inte komma på något förrän det är för sent.

  SvaraRadera
 4. Känner igen det där med att komma på bra saker att säga i efterhand i stället för på plats. Ibland lyckas man, men tyvärr för sällan...

  Ja, jag är samma "anonym"!!!

  Det kan säkert stämma att du får puckade kommentarer för att du är man. En besläktad sak som jag brukar reagera på-och som jag tror att även du tagit upp i bloggen-är att pappor fortfarande ses som "duktiga" eller värda beröm när de inte gör något annat än det fullkomligt självklara att de tar hand om sina barn. Eller ännu värre-att de kallas för barnvakter när mamman inte är hemma...

  SvaraRadera
 5. Ja, tänk att människor känner ett sådant behov att uppfostra varandra. Jag förstår din frustration. Här om dagen var vi uta och körde i Stockholms struliga trafik. Naturligt hamnade vi fel och behövde göra en krånglig manöver. Då kommer en man fram och knackar irriterat på vår ruta. Visst stod vi knöligt till men ingenting blev ju bättre av att göra föraten ännu mer stressad. Var tog förståelsen och hjälpsamheten vägen? (Och mellan tankspridda småbarnsföräldrar även en gnuttans solidaritet...)

  SvaraRadera
 6. Anonym
  Japp, vi är oerhört duktiga som spenderar tid med våra barn(!). Jag fattar ingenting, för mig är det ett självklart val! Det är väl inte att vara duktig om man spenderar tid med sina barn. Fast det som är ännu konstigare är att pappor som inte är hemma ses som "normala", men mammor som gör samma sak är oansvariga föräldrar.

  Jo, jag har hört pappor bli kallade barnvakter, men jag har faktiskt också hört pappor kalla sig själva för barnvakter, det är lite konstigt. Fast jag kan i och för sig också säga så, men då gör jag det på skämt.

  Japp, fast i ärlighetens namn kan jag ju också känna ett sådant behov. Senast igår försökte jag uppfostra en bussförare som nästan körde över mig. (Jag cyklade) Till min egen förvåning pekade jag funger åt honom, skämdes lite efteråt.

  Om någon kommer och knackar på rutan antar man ju nästan att han/hon vill något så då lär det väl ta ännu längre tid...eller? Nej, hänsyn finns inte längre. Har dessutom hört att om man ser någon göra en dum sak i trafiken så antar man automatiskt att den föraren alltid gör dumma saker. Väldigt konstigt, men så påstås forskningen säga...

  SvaraRadera