torsdag, november 12, 2009

SVT måste stoppa Louise Hallin

Ämne: Jämställdhet och föräldraskap

Att jag någonsin skulle hålla med Gudrun Schyman har känts oerhört främmande för mig. F! är för mig ett oviktigt parti, med konstiga tankar och värderingar. I fallet Louise Hallin ger  jag dem dock mitt största stöd. Att Hallin får sitta och rada upp generaliseringar, lögner och påhitt i Public service är ofattbart. Att hon anlitas som "expert" i Gomorron Sverige är vansinnigt och att hon fått ett eget program är ännu mer skrämmande.

Louise Hallin kan få sitta i TV och säga dumheter, men då måste det finnas någon mer med som kan påtala alla gånger hon ljuger och hittar på. Hon kan få vara med i debatter, men aldrig själv. Louise Hallin måste stoppas. Själv funderar jag på att säga upp TV-avgiften tills hon försvinner från rutan. Inte för att jag tror att det skulle ge någon effekt, men jag vill heller inte ge mina pengar till ett företag som låter galningar sitt oemotsagda i TV.

Exempel på Hallins lögner:

Att pappor förstska "ges tillträde" till sina barn när barnet är två år.
Att barnet bara kan knyta an till en person åt gången
Att barn kan få problem om de separeras från mamman för tidigt (1 -2 år enligt Hallin)
Att pappor blir deprimerade av ensidigt monotont arbete som hushållsarbete och att ta hand om barn. 

Oj , vad många trasiga barn det måste finnas runt om i (väst)världen med tanke på hur föräldraledigheten ser ut i andra länder. Visst blir jag uttråkad av hushållsarbete, men det blir alla mina tjejkompisar också. Och även min sambo. Inga pappor jag träffat som valt att vara hemma har blivit deprimerade.

SVT borde skämmas som låter en lite mer vältalig version av Anna Anka leka expert i TV.

20 kommentarer:

 1. Men nu blir jag helt mörkrädd, och måste därför fråga: Är detta ordagrant citat, eller sammanfattning av vad hon sagt?

  SvaraRadera
 2. Nja, det är ju lite av en förvanskning, som det tyvärr lätt blir i sånna här debatter som -med all rätt -väcker många känslor. Om du vill veta vad hon tycker kan du läsa på SVTs debattsida där hon svarat på kritiken. Säga vad man vill om hennes åsikter, men det är modigt att gå ut så starkt med det, när man vet att åsikterna är tabubelagda på många sätt i vårat samhälle. Jag tror inte att åsikterna nödvändigtvis måste krocka med feministiska åsikter om jämlikhet. Vissa, fysiska ojämlikheter går ju i nuläget tyvärr inte att ändra på. Båda föräldrar åt barnen, oavsett kön och barnet i första rum är nog alla i den här debatten överens om.

  SvaraRadera
 3. Anonym

  Jag hade faktiskt läst Hallins svar innan jag skrev detta. Hennes försvar är som det är, det känns som ett sätt att blanda bort korten för dem som inte hört henne. Och nej, jag bygger inte mina påståenden på Schymans artikel. Jag tycker SChyman oftast står för tokigheter i samma nivå som Hallin.

  Jag bygger mina åsikter om Hallin på vad jag sett i Gomorron Sverige och på andra ställen där hon framträtt. Hon har bland annat sagt att 2 år en lämplig tid att börja vara pappaledig. Tjenare. Nä, Hallins "försvar" ger jag inte mycket för.

  Karolina

  Nej, det är inte citat. Det är dock så jag har uppfattat henne i dessa frågor de gånger jag sett/lsät henne.

  SvaraRadera
 4. Har varken hört, sett eller läst något av Hallin, och det känns rätt bra, efter att ha läst det du skriver.

  Förutom det provocerande i det du radar upp, är det lite roligt att hon kallar hushållsarbete (och att vara hemma med barn, antar jag) för "monotont". Hon har inga egna barn, va? ;)

  SvaraRadera
 5. Jag vet faktiskt inte om hon har barn, men det ligger något i det du säger :-)

  Det är knappast monotont, snarare motsatsen. Fast hushållsarbete är väl kanske i och för sig det. Men att tjejer skulle tycka bättre om det tvivlar jag oerhört starkt på.

  SvaraRadera
 6. Ursäkta: det finns alltså enligt henne inga MAMMOR som tycker att det förbannat monotont att vara hemma med små barn?? Diskriminerande mot oss morsor också tycker jag. Att det utgås från att varenda människa med livmoder tindrar med ögonen hela föräldraledigheten igenom.

  SvaraRadera
 7. Men Karin, det vet du väl? Alla kvinnor/tjejer vill ju inget hellre än att få barn och ta hand om dem?? Jämt! Hallå eller???

  Jag tycker att hon och Anna Anka har en hel del gemensamt. Att Hallin sagt så har jag tagit från en av min sambos tidningar som citerat henne. (Och som placerat henne på deras "utelista"). Resterande har jag hört/sett/tolkat själv av uttalanden från henne.

  SvaraRadera
 8. I sin debattartikel skriver Gudrun Schyman och Johanna Gillström följande:

  "Pappor är lika bra på att mata sina spädbarn som mammor, på att tolka vad barnet vill och på att besvara barnets behov".

  Ja, vad ska man med en ko, när det finns mjölkmaskiner? var det en annan dummerjöns som undrade.

  Amningsstunderna är något av de underbaraste ögonblicken både mor och barn får uppleva under hela livstiden, givna av naturen. Det bara är så och har så varit i många många tusen år.

  Hur ska FI ändra på detta?

  SvaraRadera
 9. Jadu anonym, det kan du ju fundera på. Men nu är det så att de flesta inte ammar till barnet är 2 år och således kan pappan mata barnet lika bra som mamman när mamman ammat klart.

  Det handlar om att Hallins inställning är att barn tar skada av att inte ha mamman som "primärvårdare" i 1-2 år och det är galet ifall du inte fårstått det.

  Som jag har sagt många gånger nu, är det inte konstigt att barn klarar sig så bra i andra länder där mamman börjar jobba efter bara några månader? (Och dessutom tycker inte alla mammor att det är så underbart att amma. Bara så du vet!)

  Och dessutom handlar detta om Louise Hallins vara eller inte vara i SVT.

  SvaraRadera
 10. Till anonym 1. Det finns många saker som är modiga, de blir inte mer sanna för det...

  SvaraRadera
 11. Håller med dig totalt om Louise Hallin, hon borde inte få sitta i en soffa och vara helt oemotsagd som om hon ÄR sanningen...

  SvaraRadera
 12. Nä, det är vansinnigt. Någon borde ta SVT i örat...

  SvaraRadera
 13. Förvånade pappa, varför är du så upprörd? Louise Hallin har en övertygelse, andra experter (kanske de flesta?) har en annan. Vi har delad föräldraförsäkring i Sverige, vi kan alla välja fritt hur vi lägger upp föräldraledigheten med undantag för de två månader som är vikta för respektive förälder. Tror man inte på Louise Hallin står det en fullständigt fritt att ignorera hennes teorier. Jag och min man har inte delat på föräldraförsäkringen, och eftersom vi är övertygade om att våra barn har en bra kontakt med oss bägge struntar vi i dem som säger att barn mår bättre av att man delar lika. Om nu Louise Hallin är så mossig och så ute och cyklar som du vill hävda, varför hakar du i så fall upp dig så väldeliga på det hon säger? Det finns en nästan aggressiv ton i dina inlägg, känner du ett behov av att försvara dig? Om din inre röst säger att ert val är rätt så är det rätt för er. Expertkunskaper förändras över tid, mitt recept är att ta in så mycket kunskap som möjligt men sedan fatta beslut efter sin egen inre övertygelse. Då kan man stå för sitt beslut även om forskningen kommer fram till helt nya rön. Och för att man ska kunna fatta sitt eget rätta beslut är det bra att ta del av flera olika teorier, inte bara de politiskt korrekta. Ju fler åsikter som förs fram desto bättre!

  SvaraRadera
 14. "Expertkunskaper förändras över tid, mitt recept är att ta in så mycket kunskap som möjligt men sedan fatta beslut efter sin egen inre övertygelse. Då kan man stå för sitt beslut även om forskningen kommer fram till helt nya rön."

  Med den inställningen behöver man aldrig bry sig om expertkunskaper och forskning det räcker med att följa ens "inre övertygelse". Känns inte speciellt framåtskridande. Det känns mest konservativt och egensinnigt.

  Det brukar finnas en anledning till att nya rön kommer. Gammal kunskap tenderar nämligen att bli just gammal.

  Kamratposten har genomfört en undersökning där man ville ta reda på vilka barnet helst vänder sig till om de har problem. Resultatet blev:

  1. mamma
  2. kompis
  3. någon annan
  4. ingen
  5. pappa

  "– Det räcker inte att vara föräldraledig några veckor på sommaren, när mamman också är med. Jag märker jättestor skillnad i barns förtroende för sina pappor när de varit föräldralediga längre, säger Malin Alfvén"

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article3484494.ab

  Att komma efter "ingen" måste vara det största underbetyget man kan få...

  Här har du anledningen till att jag inte tror på Hallins teorier och således tror jag inte att er taktik är rätt heller. Sorry, men så tror jag. (Observera här att jag inte säger att ni gör fel, jag säger att jag TROR att ni gör fel. Det är en stor skillnad).

  Jag tror nämligen benhårt på att dela föräldraledigheten för då får barnet bra kontakt med båda föräldrarna. Jag tror som Alfvén, att pappan blir utanför annars.

  SvaraRadera
 15. Och dessutom säger jag att hon kan få sitta och snacka dynga i TV, men då ska någon mer sitta med och argumentera mot henne så hon inte oemotsagd får sitta och "ge råd".

  Det måste väl vara det du kallar "Ju fler åsikter som förs fram desto bättre!"

  SvaraRadera
 16. Hej igen! Jo, du har rätt i att du inte ville bannlysa henne från rutan men att du tycker att hon borde få mothugg. Jag menar att det räcker att andra åsikter förs fram i andra sammanhang, och visst-gärna en debatt också-men inte nödvändigtvis vid varje enskilt tillfälle. I så fall kommer debatten i fokus i stället för själva rådgivningen och det finns ju trots allt människor som VILL lyssna på Louise Hallin och är mer intresserade av det än av att folk ska slänga käft med varandra.

  Jag tycker också fortfarande att tonen i dina inlägg är aggressiv och ibland snudd på raljant mot människor som gjort andra val än du. Det är helt okej att du "tror att vi gör fel". Själv tror jag att vi gör rätt-i den mån man nu kan tala om rätt och fel i sådana här sammanhang. Jag tror att vi gör det som är rätt för OSS vill säga. Precis som jag tror att ni gör det som är rätt för er. Om jag får gissa tror jag att vårt stora barn hade placerat mig och sin pappa på delad förstaplats på kamratpostenlistan. Vårt lilla barn hade förmodligen om hon kunnat prata satt mig först och pappa som nummer 2 än så länge, vilket jag tror att även den stora gjort i den åldern. Men jag ser inte frågan om vem som tar ut föräldradagarna som avgörande för barnens kontakt med föräldrarna i framtiden. Att alltfler pappor vill vara föräldralediga idag är superbra tycker jag-eftersom det tyder på ett växande engagemang hos papporna. Men det blir en logisk kullerbytta om man tror att det tyder på AVSAKNAD av engagemang om man inte vill dela. Det KAN göra det, men det MÅSTE inte vara så. Och det är en viktig skillnad.

  För mig är det här ingen svartvit fråga-jag kan inte se att det generellt finns ett "rätt" val och ett "fel" val.

  Slutligen-när det gäller synen på expertis så anser jag absolut att man ska skaffa sig så mycket kunskap det bara går. Men let´s face it-expertisen har visat sig ha fel många gånger genom åren. På 50-talet kunde spädbarnen få ligga och skrika i fyra timmar för att de ej skulle "skämmas bort". På 70- och 80-talen skulle barnen ligga på mage vilket innebar en fyra gånger högre spädbarnsdödlighet än idag. På 80-talet ansågs det ge en osund relation mellan mamma och barn om man ammade längre än 9 månader. Osv osv. Expertis är bra men tänka själv är också bra.

  Nu har jag nog sagt det mesta jag vill säga i den här diskussionen. Stort lycka till med föräldraskapet!!!! Förhoppningsvis kommer både ditt och mina barn i framtiden tycka att vi gjorde rätt. Någon egentlig facit får man väl-om någonsin-först då.

  SvaraRadera
 17. Jag får i och för sig ge dig rätt i att rätt för en familj inte behöver vara rätt för en annan. Jag står dock definitivt fast vi allt jag sagt angående att dela föräldraledigheten.

  Jag har nog precis som du säger en förmåga att låta både raljant och nedlåtande mot personer som jag tycker skriver/säger idiotiska saker. Lousie Hallin tillhör utan någon tvekan den kategorin.

  Jag har faktiskt inte menat att skriva raljant till dig, även om jag inte alls håller med och tror att det du säger är rätt. Och eftersom du har en åsikt som så markant divergerar från min så kan jag nog bli lite hårdhänt på tangenterna.

  SvaraRadera
 18. Åk till närmaste BUP, tala med ett tiotal valfria barnpsykologer, och du kommer snart inse att Hallin har mycket mer rätt ang barns behov än Gudrun m fl. Psykisk ohälsa bland barn bara ökar o jag undrar varför ??

  SvaraRadera
 19. Ja, inte beror det på att pappor tar över föräldraledigheten när barnet är sex månader i alla fall. Du kan ju se dig runt i världen och se hur länge mammorna stannar hemma med sina barn innan de hamnar på dagis. För i de flesta länder får papporna ingen föräldraledighet alls.

  Och inte heller beror det på att pappor tar sitt ansvar för sina barn.

  Louise Hallin har fel, det finns tämligen mycket forskning som visar det. BUP och Soc är tyvärr befolkade av många kvinnor som också växer upp i tron att kvinnor är överlägsna föräldrar så dina valfria 10 psykologer ger jag inte mycket för.

  SvaraRadera
 20. Runt om i världen... En del har barnflickor. Kan bli fina anknytningspersoner i bästa fall. Liksom pappor är och kan bli. Hallin säger att ett barn kan ha många anknytningspersoner. Men världen... Är det en så bra plats? Verkar människor må bra? Sen är det bra är tänka på att alla är olika. Robusta barn klarar fler separationer. Känsliga barn som separeras från mamman vid den känsliga 8- månadersfasen kanske blir deprimerade som vuxna...

  SvaraRadera