fredag, oktober 02, 2009

"Vi är ett traditionellt och mansdominerat företag..."

Ämne: Jämställdhet, föräldraskap, föräldraledighet och papparollen

En undersökning av företagens inställning till pappaledighet presenteras i Svenska Dagbladet idag. I rubriken antyds att företagen är positiva till att pappor tar ut föräldraledighet. En mer rättvis rubrik hade varit "företag mer positiva till pappaledighet". När man läser artikeln ser man att det bara är 30 % av företagen som är uttalat positiva. (I den förra studien var motsvarande siffra 4 procent.) Visst är det bra att andelen ökat så dramatiskt, men det är faktiskt uselt att 70 procent av företagen är neutrala eller negativa när det gäller att påverka pappor att vara hemma. 70 procent! Patetiskt! Nedan följer åsikter från de värdelösa negativa företagen:

"Vi får se om du får samma uppgifter när du kommer tillbaka." "Vissa positioner i företaget går inte att kombinera med föräldraledighet." "Vi är ett traditionellt och mansdominerat företag så här är det svårt med pappledigt."

Personligen skulle jag inte jobba kvar på ett företag med den inställningen. Det borde ju faktiskt vara ännu sämre för ett företag om papporna säger upp sig än att de är borta ett antal månader. (Nej, det är inte tomt prat, jag sa upp mig från mitt förra jobb för att jag inte skulle få vara hemma som jag ville när barnet föddes. Mitt krav var 10 pappadagar i samband med barnets födelse och sedan några veckors semester direkt efteråt. Mitt barn föddes på sommaren och jag skulle ändå ta tre veckors semester då, men min chef ville inte lova mig ledigt på flexibel basis. Något jag hade kunnat förstått om vi hade haft mycket att göra, men icke. Han ville bara visa att han hade makt och kunde bestämma. Han blev tämligen lång i ansiktet när jag sa upp mig några dagar efteråt. Han borde inte blivit förvånad för jag upplyste honom om att jag skulle säga upp mig om jag inte fick som jag ville, men han trodde väl att jag bluffade. Mohahahaha!)

Jag tycker att dessa företag borde skämmas. 

Annat märkligt som går att läsa i artikeln:

1. Bara 21,5 procent av föräldradagarna tas ut av pappan. Detta behöver dock inte spegla tid med barn då antal dagar kan fördelas på annat sätt än den faktiska ledigheten

2. Papporna tar ut exakt 60 dagar. Ofattbart. Ta ut era dagar för bövelen!

3. 20 procent av papporna har inte använt en enda föräldradag när barnet fyller tre år. Här kan man faktiskt inte göra annat än att idiotförklara dessa pappor

Men som sagt, det positiva är att papporna är hemma mer, men det är fortfarande för få företag och för få pappor som förstår hur häftigt och viktigt det är för pappor att vara hemma med sina barn!

16 kommentarer:

  1. Jag har varit pappa sedan år 2000, lääänge pappaledig med båda barnen, men hamnat utanför arbetsmarknaden därför också.
    Jag har slutat att bry mig... Man har bara EN karriär, och det är den som pappa. Det andra handlar bara om inkomst

    SvaraRadera
  2. Det är väldigt konstigt att företag gör så mot sina anställda. På sikt tror jag att det är ohållbart och att de här företagen inte kommer kunna attrahera bra arbetskraft. Tråkigt att du haft så dåliga arbetsgivare. Och visst har du rätt, den viktigaste karriären är ungarna!

    På mitt "nya" jobb sa chefen såhär: Om man inte vill att de anställda ska vara pappalediga så bör man inte anställa personer runt 30. Och det vore ju väldigt dumt då det finns många kompetenta 30-åringar som vi vill ha. Alltså får vi naturligtvis ta att de är borta ett tag. Men det är säkert bra, då blir de nöjda och det är större chans att vi kan behålla dem." Sund inställning. Vill också påpeka att han sa 30-åringar, alltså både kvinnor och män.

    SvaraRadera
  3. Japp, det är så sabla korkat att det liknar ingenting. Men nog är vi på väg åt rätt håll, även om det går erbarmligt långsamt. Fler killar i 20-30årsåldern funderar kring föräldraledighet nu än när jag var i den åldern (jag är snart 40). Och fler tjejer släpper in sina snubbar, där har vi annars en sjuhelvetes bromskloss.

    Förbannat rakryggat att säga upp sig! Heders!

    SvaraRadera
  4. Detta tycker jag är en helt makaber siffra: "20 procent av papporna har inte använt en enda föräldradag när barnet fyller tre år." Inte en dag! Detta gör man alltså trots att två föräldramånader är reserverade år fadern, och alltså går helt till spillo! Otroligt. Hur kan man ens kalla sig pappa i det läget? Och vad är det för kvinnor som accepterar det?

    SvaraRadera
  5. Huskorset: Jag måste säga att jag aldrig förstått det där resonemanget med att mammor måste släppa in papporna. Jag har förstått att det är en stor bromskloss, men det jag inte förstår är varför papporna inte helt enkelt vägrar gå med på så kort ledighet, om de nu vill vara hemma. Skaffar man barn borde man ju vilja spendera så mycket tid som möjligt med dem. Å andra sidan har jag en kompis som hade en kille som på allvar tyckte att tjejen skulle "ta mer ansvar för barnet". WTF!?!?!?!

    John: Ja, den siffran är makaber, vansinning, ofattbar och fullständigt ofattbar. Jag håller med! Har man tagit ut 0 dagar på tre år så borde man inte få kalla sig pappa!

    SvaraRadera
  6. Du skriver att andelen företag som är mer postitiva till pappaledighet ökat "dramatiskt". Och det är klart att från 4 till 30% är en dramatisk ökning. Men den beror nog mest på att företagen just nu går lite risigt och bara blir glada om folk stannar hemma med betalning från någon annans kassa.

    SvaraRadera
  7. Bert: Så kan det ju i och för sig vara, men jag tror dock att inställningen generellt har blivit mer positiv till pappor som väljer att ta ut en längre föräldraledighet.

    Jag tycker dock att det är anmärkningsvärt att 70 % inte uppmuntrar detta mer. Så vi får väl hoppas på en lång lågkonjunktur då för att komma till rätta med detta snabbare! :-)

    SvaraRadera
  8. 7/10 mammor är nöjda med situationen medan 4/10 män är nöjda. Att kalla dessa pappor för svikare är har tyvärr blivit normaliserat i dagens radikalfeministiska Sverige där allt ska skyllas på män. I detta fallet är det ganska uppenbart att kvinnor vill stanna hemma med barnen men vissa kommentatorer skuldbelägger männen.
    Detta är värt att fundera på tycker jag:-)

    SvaraRadera
  9. Jo, jag vet att siffrorna ser ut ungefär sådär. Min ståndpunkt är ändå att papporna borde kunna säga ifrån och kräva sin del av ledigheten. Det är ju bara att inte skriva över föräldradagar exempelvis.

    "Jag ska vara hemma halva tiden för jag är en lika viktigt del av barnet! Jag vill också lära känna barnet osv."

    Så jag tycker som sagt ändå att papporna är för flata (eller bekväma) och låter mamman bestämma hur ledigheten ska tas ut.

    SvaraRadera
  10. På min makes jobb (konsultföretag) blev det rätt långa i ansiktet när han inte bara skulle vara föräldraledig utan dessutom JOBBA DELTID. För det är det verkligen inte många pappor som gör. Som tur är har han den enda kvinnliga chefen på företaget och hon har varit hemma själv så han fick otroligt stöd av henne. Men som sagt: man har laglig rätt till både föräldraledigt och deltid, pappa som mamma.

    SvaraRadera
  11. Jag tycker att det är konstigt att det krävs en kvinnlig chef för att fatta att det är bra att pappor väljer att spendera tid med sina barn! Bra att han gjorde så och tur att han hade en bra chef.

    Jag har ju i och för sig manliga chefer och även om de kanske är lite förvånade över längden på min ledighet har det inte varit några kommentarer eller någon irritation från deras sida så det finns även bra manliga chefer! :-)

    SvaraRadera
  12. Adam Weisshaupt: Det är väl inte så konstigt att fler kvinnor är nöjda, de är ju hemma mer. Jag hade gärna varit hemma längre med min dotter, men eftersom hennes pappa vill vara hemma lika mycket så fick jag ju acceptera det (och är självklart väldigt glad över det!). Om bara 4 av 10 män är nöjda med situationen borde väl fler KRÄVA att få vara hemma mer. Självklart förvånas jag över att kvinnor "hindrar" sina barns fäder att vara hemma, men sanningen är ju att de egnetligen inte har någon som helst möjlighet att stoppa dem om de fäder som verkligen vill, eller?

    /Annika

    SvaraRadera
  13. ... stoppa de fäder som verkligen vill vara hemma, skulle det vara.

    /Annika

    SvaraRadera
  14. Det är märkligt, jag håller med dig och i det som du skriver. Att bli förälder är nog något av det största som finns, pappa som mamma så att säga.

    SvaraRadera
  15. Japp, det är nog det. Det går inte att fatta innan man sitter där med en liten! :-)

    SvaraRadera