söndag, oktober 04, 2009

Jämställdhet i TV3:s stil

Ämne: Jämställdhet och föräldraskap

Eftersom jag inte sett Ensam mamma söker borde jag kanske vara tyst, men läs detta uttalande från tv3:

"Skulle det gå att göra ett ”Ensam pappa söker” där tjejer radas upp för att bli klämda på rumporna? 
 
– Det är diskvalificerat som programidé. Som det ser ut idag är det svårare för en ensam mamma att träffa någon eftersom hon ofta har ett större ansvar för barn. Dessutom är det större risk att det skulle bli stötande eller förnedrande."

För det första, det är dåligt att mammorna har större ansvar för barnen, men frågan är väl vad det beror på. I vissa fall är det dåliga och frånvarande pappor, men i många fall beror det också på att mamman inte tillåter pappan att umgås med barnen. Det känns som att man måste se till helheten vad gäller denna situation och inte bara köpa att det är kvinnan som är offret i vårdnadstvister. Det är ofta tvärtom.

För det andra, hur kan det vara mer stötande och förnedrande om män pratar/recenserar kvinnors kroppar än om kvinnor gör samma sak om män?

Det är oerhört konstigt att jämställdheten oftast bara gäller åt ett håll... GenusNytt skriver om detta också. (Jag delar inte alltid GenusNytts åsikter, men ibland sätter de/han huvudet på spiken!

4 kommentarer:

 1. helt ok med jämställdhet. glöm bara inte oss över 60 många många sitter ensama. både änkor och änkemän och andra över 60år skulle också behöva lite vänskap ps det finns handikappade ochså. tack för ordet

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Jag kanske är trög, men jag förstår inte riktigt vad du menar. Eller snarare, jag förstår inte alls vad du menar. Jämställdhet ska väl råda överallt och min poäng är att det är konstigt att det är underhållning när män kläms på rumpan, men förnedrande när kvinnor utsätts för samma behandling. Jag ser inte alls någon koppling till gamla och handikappade här.

  SvaraRadera
 3. "För det andra, hur kan det vara mer stötande och förnedrande om män pratar/recenserar kvinnors kroppar än om kvinnor gör samma sak om män?"

  Det är så man ser hur makt är fördelad, du kan skämta uppåt men inte neråt..
  Sen om det är rätt eller inte är ju en annan fråga. Men utgångslägena är olika.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Jo, jag vet att det är så, men jag kan tycka att det är lite konstigt i just sådana här fall.

  Dock är det väl kanske sunt att det generellt är mer tillåtet att sparka uppåt än nedåt...

  SvaraRadera