söndag, februari 28, 2010

"Rödgröna vill vässa föräldraförsäkringen" Vässa?!? Snarare sabba...

Ämne: Föräldraförsäkring, föräldraledighet, politik och jämställdhet

De rödgröna kommer om de vinner nästa val försämra föräldraförsäkringen. Istället för två "pappamånader" kommer det blir fyra månader knutna till respektive förälder. I teorin bra, i praktiken uselt. Politiker ska vara till för folket, inte tvärtom. Det är dock skönt att för en gångs skulle få ett rakt besked av de rödgröna, det gör det enklare att välja bort dem...

Jag tänker inte motivera vidare varför jag tycker förslaget är uselt, det har jag nämligen gjort så många gånger förut. Men för de eventuella läsare som inte vet anledingen så kan ni läsa det här och här och.

lördag, februari 27, 2010

EU vill förbjuda kvinnor att jobba...

Ämne: Föräldraskap, politik och jämställdhet

Jag har inte riktigt haft tid att uppdatera på ett tag, så därför kommenterar jag nu en gammal nyhet. EU vill förbjuda kvinnor att börja jobba tidigare än fyra veckor efter förlossningen. Tanken bakom förslaget är nog i och för sig god; idén är alltså att stärka kvinnas position mot företagen (antar jag). Kan ju behövas i många länder. Men. Och detta är ett stort "men". Är det verkligen genomtänkt att inte låta kvinnan själv bestämma när hon vill börja jobba igen. Jag kan personligen inte förstå varför man skulle vilja börja jobba innan dessa fyra veckor har gått, men vem är jag att peka finger åt andra och säga hur de ska leva sina liv?

I min värld ska naturligtvis detta förbud genast omvandlas till en rättighet. Dessutom undrar jag varför bara mamman förbjuds att arbeta. Om man nu vill bestämma över folk borde väl även pappan förbjudas att jobba fyra veckor efter födseln? Naturligtvis är den fysiska situationen jobbigare för kvinnan, men då är det väl jättebra om hon kan få stöd av pappan/partnern i fyra veckor?

Allvarligt talat tycker jag inte att pappor heller ska förbjudas att arbeta. I min värld är detta ganska enkelt, låt mammor och pappor få laglig rätt att vara hemma. Det svenska systemet är faktiskt ganska bra. Det är ju jättebra att företagen faktiskt bryter mot lagen om de förbjuder någon att vara föräldraledig. Kanon!

Här är Birgitta Ohlssons debattartikel i ämnet.

lördag, februari 20, 2010

Morgonstund har inget guld i mund!

Ämne: Hälsa och föräldraskap

Jag såg en dokumentär på TV för någon vecka sedan. Den handlade om människors sömnvanor och sömnbehov. Forskningen visade att tonåringar behöver sova mer än vuxna. Den visade också att tonåringar som får genomföra prov på förmiddagen lyckas sämre än de genomför provet på eftermiddagen. Spännande. Från min studietid kan jag inte bekräfta detta, men det hade nog mer med andra faktorer att göra. Jag tyckte bättre om morgontentor än eftermiddagsditon. Dock berodde det nog mest på att jag har en förmåga att bli nervös inför tentor och test och jag vill helst få dem avklarade så fort som möjligt.

Det som var spännande var dock att forskningen här kommit fram till att studieplaner och scheman bör anpassas efter ungdomarna och inte tvärtom. Tyvärr är ju vår skolminister militär som tycker att forskning bara är "att ha en annan åsikt". Själv hoppas jag mycket på detta.

Jag kommer ihåg när jag själv var yngre och min far envisades med att se till att man vaknade. Det ska jag inte göra. Mina föräldrar tillhör nämligen en generation som man alltsom oftast kan höra säga "han/hon sover ju bort hela dagen" när någon fått sig en välförtjänt sovmorgon. Själv har jag aldrig förstått varför det är så fint att gå upp tidigt. Jag vill sova ut. Varför är det finare att sova bort kvällen än morgonen? Det är borde väl vara upp till varje individ att själv välja vilka timmar man vill vara aktiv?


 
Kvällen är bättre än morgonen!

Forskningen visade också att de flesta världsrekord är satta på eftermiddagen. Den delen av forskningen ska man nog ta med en nypa salt eftersom anledningen till detta till stor del beror på när tävlingarna genomförs. Och mig veteligen går de flesta friidrottstävlingar på eftermiddagen/kvällen.

Jag personligen kände dock igen mig väldeliga i detta. I går skulle jag vara duktig så jag gick till gymmet vid 9:00 på morgonen. Vilken fullständig katastrofinsats det blev. Orkade ingenting. Kommer även ihåg när jag pluggade och någon gång gick iväg och spelade badminton på morgonen. Gjorde aldrig en bra morgonmatch. Så visst tror jag att det ligger en hel del i denna forskning.

Dagens löfte: Jag lovar härmed att aldrig väcka lillan i onödan. (Det kan finnas anledning att väcka någon, men inte för att man tycker att denna någon inte behöver sova längre på morgonen)

Kvinnoparkering??? Men snälla, sluta nu!

Ämne: Jämställdhet, idioti och politik

Cecilia Wigström tycker att man ska följa andra länders införande av "kvinno-parkering". Det är alltså särskilda parkeringsplatser där bara kvinnor får parkera. Men herrejävlar, hur dumt får det bli innan någon sätter stopp??? Även om man bortser från att män i större grad än kvinnor råkar ut för misshandel/mord är detta förslag dumt.

Det som gör förslaget så dumt är att det riktiga jämställdsarbetet tar skada av sådana här idiotiska idéer. Det går ju helt enkelt inte att ta någon form av jämställdhetsarbete på allvar när sådana här förslag presenteras.

Dessutom undrar jag lite hur reglerna ser ut. Om min sambo kör bilen och jag sitter bredvid, är det ok? Är det ok att min sambo kör dit bilen och jag hämtar den? Är det ok att jag parkerar bilen där och min sambo hämtar den?

Som sagt, även för att andra länder genomför ogenomtänkta idéer blir de inte med automatik lämpliga att införa i Sverige.

söndag, februari 14, 2010

Blir du slagen?

Ämne: Jämställdhet och sunt förnuft

Den frågan tycker ett par studenter i sitt examensarbete att vården ska ställa till alla kvinnor som de möter. Det spelar ingen roll vilken åkomma kvinnan söker för. Frågan ska ställas till alla för att inte de kvinnor som faktiskt blir slagna ska känna sig utpekade. Att man däremot samtidigt pekar ut alla män som kvinnomisshandlare är tydligen inget problem. Dessutom undrar jag vad kvinnor som inte är i något förhållande eller i kvinnor som är i sunda förhållanden tänker om en sådan fråga... Eller kvinnan som krockade med bilen i en singelolycka och råkar ut för detta bemötande på sjukhuset:


- Hej, jag krockade med bilen, det var en singelolycka, men nu har jag lite ont i nacken.

- Ok, blir du misshandlad av din man?

Naturligtvis inser jag att ett samtal mellan patient och doktor inte precis kommer se ut så, men det innebär inte att det inte är horribelt att peka ut alla kvinnor som misshandelsoffer och alla män som misshandlare.

Det är ett stort problem att kvinnor (och män) misshandlas i hemmet i sina förhållanden, men att fråga alla kvinnor om de blir misshandlade är knappast rätt väg att gå.

Tycker jag att frågan över huvudtaget ska ställas av vården? Ja, det kan vara relevant i vissa fall. Exempelvis när skadorna verkligen tyder på misshandel, men absolut inte annars.

Hur långt får det gå innan det sunda förnuftet får komma till tals?

lördag, februari 13, 2010

Att undvika diskriminering är enkelt...om man verkligen vill.

Ämne: Föräldraskap, vårdnadsbidrag, sunt förnuft och jämställdhet

Ett par har ett barn som växelvis bor hos mamman och pappan. De har delad vårdnad och tar alltså lika stort ansvar för sitt barn. Dock är det bara mamman som får vårdnadsbidrag. Anledningen är att barnet är skrivet hos mamman och barnet kan bara vara skrivet på en adress. Det tycker jag är logiskt, dock borde väl Försäkringskassan kunna se till att båda föräldrarna i ett sådant fall faktiskt kan få vårdnadsbidrag. Allvarligt talat. Byråkrater är alltid byråkrater.

fredag, februari 05, 2010

Du kan vara berättigad till jämställdhetsbonus

Ämne: Jämställdhetsbonus, föräldraledighet, föräldraförsäkring, politik, Försäkringskassan

I dag fick jag ett brev från Försäkringskassan. Där stod att jag eventuellt skulle kunna vara berättigad till jämställdhetsbonus. Med tanke på att jag varit hemma i 10 måndaer och min sambo 11 kan man ju tycka att det inte är mer än rätt att få bonus. Men nu när jag har läst på har jag insett att vi inte kommer få någon bonus, alternativt en väldigt låg bonus. Den här bonusen tycker jag man kan skrota, den är svår att beräkna, svår att förstå och den främjar bara att man tar ut lika många föräldradagar, inget annat. Gör om och gör rätt!

En annan spännande sak är att jag blanketten inte är speciellt intuitiv i sitt utförande. Och med tanke på de futtiga korvören vi eventuellt kan få funderar jag på att bara lägga ned och lägga min energi på något mer genomtänkt. Typ sjunga bä bä vita lamm eller något sådant.

torsdag, februari 04, 2010

Din partner gör dig rund

Ämne: Träning, hälsa, kost, sunt förnuft och tips och råd

Enligt en artikel i Expressen blir kvinnor "runda" av sina partners. Ursäkta språket, men vilket j-la dravel. Om inte partnern fysiskt stoppar in mat i kvinnans mun och hindrar henne från att röra på sig så är detta på gränsen till förtal mot alla män/partners.

Såhär säger Lisbeth Stahre:
"Det är mer stressande och kravfyllt att ha man och barn än att vara singel. Man får kanske inte sova på nätterna och har mindre tid för sig själv. Många mammor kompenserar sig med att äta."

 Jaha säger jag. Kompensera inte med att äta då. Mat gör inte människor mindre stressade, men det gör faktiskt träning. Så istället för att stoppa i sig mat kanske kvinnorna/mammorna kunde ta en prommenad eller gå till gymmet eller vad som helst. Dessutom kan de ju faktiskt hävda sin rätt till egen tid även efter de fick en partner. På den tiden kan man ju på olika sätt bränna lite energi.

Själv gick jag också upp i vikt när jag blev sambo, men inte (ursäkta språket) fan är det min partners fel. Jag "slöade till". Nu är jag en sån som har örnkoll på min kropp och om jag går upp två till tre kilo så synd det tydligt på mig. Vad gjorde jag då? Jo, jag tog tag i det och nu är jag på en godkänd nivå igen.

Förr i tiden tränade jag mellan 6-10 pass i veckan och även som förälder måste jag röra på mig om jag inte ska må fysiskt illa (och om jag inte ska gå upp i vikt). I vår familj har vi löst det så att vi får 3*3 timmar i veckan som är "fri tid". Då får vi göra vad vi vill och den andra får se till att sköta allt hemma under den specifika tiden. Det är bra, det innebär att jag faktiskt i alla fall kan få ut tre rejäla pass i veckan och det i kombination med vardagsmotion gör att jag i alla fall inte går upp i vikt. En bra lösning än så länge. Vi får se hur bra den funkar när båda jobbar...

Dessutom har vi infört lördagsgodis, vilket är bra för oss och det kommer troligtvis att vara bra för lillan när hon för börja äta godis. Övriga dagar i veckan ska inte godis finnas tillgängligt för någon i familjen. Läsk ska vi inte ens prata om, på gränsen till totalförbjudet. Tillåtet vid högst speciella tillfällen som födelsedagar och större helger. Läsk is the devil. Jag tror inte på teorin att vi vuxna ska få äta sämre än barnen. Barn gör inte som man säger, de gör som man gör..