söndag, februari 14, 2010

Blir du slagen?

Ämne: Jämställdhet och sunt förnuft

Den frågan tycker ett par studenter i sitt examensarbete att vården ska ställa till alla kvinnor som de möter. Det spelar ingen roll vilken åkomma kvinnan söker för. Frågan ska ställas till alla för att inte de kvinnor som faktiskt blir slagna ska känna sig utpekade. Att man däremot samtidigt pekar ut alla män som kvinnomisshandlare är tydligen inget problem. Dessutom undrar jag vad kvinnor som inte är i något förhållande eller i kvinnor som är i sunda förhållanden tänker om en sådan fråga... Eller kvinnan som krockade med bilen i en singelolycka och råkar ut för detta bemötande på sjukhuset:


- Hej, jag krockade med bilen, det var en singelolycka, men nu har jag lite ont i nacken.

- Ok, blir du misshandlad av din man?

Naturligtvis inser jag att ett samtal mellan patient och doktor inte precis kommer se ut så, men det innebär inte att det inte är horribelt att peka ut alla kvinnor som misshandelsoffer och alla män som misshandlare.

Det är ett stort problem att kvinnor (och män) misshandlas i hemmet i sina förhållanden, men att fråga alla kvinnor om de blir misshandlade är knappast rätt väg att gå.

Tycker jag att frågan över huvudtaget ska ställas av vården? Ja, det kan vara relevant i vissa fall. Exempelvis när skadorna verkligen tyder på misshandel, men absolut inte annars.

Hur långt får det gå innan det sunda förnuftet får komma till tals?

5 kommentarer:

 1. Det är ju rätt puckat att utgå från att alla lever i en heterosexuell relation, och det är ju dessutom rätt puckat att utgå från att det alltid är mannen som är den våldsamma. Ibland blir man så matt. Typisk grej som kanske inte riktigt hjälper jämställdheten framåt.. Jag tror att det behövs fler mansjourer, för offer alltså, och kvinnojourer för förövare, för idag tror jag att på kvinnojourer får misshandelsoffer hjälp och på mansjourer är det förövarna som får hjälp. Det är ju inte riktigt klokt.

  SvaraRadera
 2. Den frågan kan säkert vara befogad i vissa fall, men nej jag tycker inte det är ngt som bör ställas. Jag skulle bli extremt paff om man fick den frågan.

  SvaraRadera
 3. Anonym
  Jo, det är väl i och för sig puckat att utgå från det, men det är kanske inte helt konstigt med tanke på att (typ/minst/omkring) 90 % av alla förhållanden är hetro.

  Och ja, det är faktiskt ganska tröttsamt att alltid utgå från att det är mannen som är våldsam. Undersökningar har visat på motsatsen. (Dock är det ju så att män (oftast) är starkare och på så sätt ställer till med större fysisk skada.

  Malla
  Japp, precis. Frågan kan vara befogad, men det är i mina ögon helt fel att fråga alla kvinnor detta. Om man nu ändå vill fråga bör man väl fråga alla? Nä, jag efterlyser som sagt lite sunt förnuft. Det måste finnas tillfällen då frågan är mer lämplig att ställa än andra. Ställ den då och inte annars...

  SvaraRadera
 4. Vad är det för undersökning som visar att kvinnor är våldsammare än män? Eller menade du att det finns undersökningar som visar att kvinnor OCKSÅ utövar våld i relationer?

  SvaraRadera
 5. Vålsammare vet jag inte, men slår oftare finns det undersökningar som visar. Bland annat denna: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/finska-flickor-slar-oftare-an-pojkar_3382735.svd

  Dock brukar mäns våld mot kvinnor innebära större fysiska skador eftersom män generellt är starkare... Hur som helst tycker jag bara att förslaget är så oerhört dumt. Ja, problemet finns och det är hemskt. Men detta löser inte problemet...

  SvaraRadera