lördag, februari 20, 2010

Morgonstund har inget guld i mund!

Ämne: Hälsa och föräldraskap

Jag såg en dokumentär på TV för någon vecka sedan. Den handlade om människors sömnvanor och sömnbehov. Forskningen visade att tonåringar behöver sova mer än vuxna. Den visade också att tonåringar som får genomföra prov på förmiddagen lyckas sämre än de genomför provet på eftermiddagen. Spännande. Från min studietid kan jag inte bekräfta detta, men det hade nog mer med andra faktorer att göra. Jag tyckte bättre om morgontentor än eftermiddagsditon. Dock berodde det nog mest på att jag har en förmåga att bli nervös inför tentor och test och jag vill helst få dem avklarade så fort som möjligt.

Det som var spännande var dock att forskningen här kommit fram till att studieplaner och scheman bör anpassas efter ungdomarna och inte tvärtom. Tyvärr är ju vår skolminister militär som tycker att forskning bara är "att ha en annan åsikt". Själv hoppas jag mycket på detta.

Jag kommer ihåg när jag själv var yngre och min far envisades med att se till att man vaknade. Det ska jag inte göra. Mina föräldrar tillhör nämligen en generation som man alltsom oftast kan höra säga "han/hon sover ju bort hela dagen" när någon fått sig en välförtjänt sovmorgon. Själv har jag aldrig förstått varför det är så fint att gå upp tidigt. Jag vill sova ut. Varför är det finare att sova bort kvällen än morgonen? Det är borde väl vara upp till varje individ att själv välja vilka timmar man vill vara aktiv?


 
Kvällen är bättre än morgonen!

Forskningen visade också att de flesta världsrekord är satta på eftermiddagen. Den delen av forskningen ska man nog ta med en nypa salt eftersom anledningen till detta till stor del beror på när tävlingarna genomförs. Och mig veteligen går de flesta friidrottstävlingar på eftermiddagen/kvällen.

Jag personligen kände dock igen mig väldeliga i detta. I går skulle jag vara duktig så jag gick till gymmet vid 9:00 på morgonen. Vilken fullständig katastrofinsats det blev. Orkade ingenting. Kommer även ihåg när jag pluggade och någon gång gick iväg och spelade badminton på morgonen. Gjorde aldrig en bra morgonmatch. Så visst tror jag att det ligger en hel del i denna forskning.

Dagens löfte: Jag lovar härmed att aldrig väcka lillan i onödan. (Det kan finnas anledning att väcka någon, men inte för att man tycker att denna någon inte behöver sova längre på morgonen)

6 kommentarer:

 1. Jag har en kollega som jobbar deltid för att få familjelivet att gå ihop. Men istället för att sluta tidigare så har hon valt att börja senare, "vi är en morgontrött familj". Hon tycker att det är bättre att barnen får sova ut och att de kan äta frukost hemma i lugn och ro än att stressa upp alla på morgnarna.
  För mig låter det som en utmärkt kompromiss och troligen något vi måste fundera på när vår morgontrötta 5-åring börjar skolan i höst.

  SvaraRadera
 2. Hmmm, ja, varför inte. Måste erkänna att idén inte ens slagit mig in. Fast personligen föredrar jag nog att komma hem så fort som möjligt.

  Men kreativa lösningar är ju alltid roliga att höra på! :-)

  SvaraRadera
 3. Äntligen någon som förstår, vi nattugglor är hopplöst missförstådda... Jag tycker mig se på min egenhändiga lilla forskning att barn har lite olika dygnsrytm redan från början. Våra två yngsta sprätter upp på morgonen medan vår äldsta kunnat hålla sig vaken länge på kvällen utan problem. Frågan varför det är så fint att sova bort kvällar knycker jag gärna ;-) Kram

  SvaraRadera
 4. Japp, kanske till och med kränkta... ;-)

  Knyck på du!!

  SvaraRadera
 5. Här är det tre stycken som stupar i säng okristligt tidigt och också vaknar glada i tidi´g timme. Ja, och så är det jag då som är en morgonmänniska som har insomningssvårigheter. Blir inte mycket sömn då inte.

  Det kan ändå finnas tillfällen att väcka sina tonåringar, inte minst för att samhället kräver det...

  SvaraRadera
 6. Det låter som en tämligen usel kombination i mina ögon...

  Nja, eller, vad menar du? När är det påkallat av samhället att väcka tonåringar? Förutom då att skolan börjar klockan 8? (Eller när den nu börjar nu för tiden...)

  SvaraRadera