söndag, juni 21, 2009

Folkpartiet vill förändra föräldraförsäkringen

Ämne: Föräldraskap, Föräldraledighet, föräldraförsäkring och politik

FP vill nu ändra föräldraförsäkringen till en tredjedel till mamman och en tredjedel till pappan och en tredjedel som föräldrarna själva får fördela som de vill. Är detta bra?

Tanken är naturligtvis att fler föräldrar ska dela mer lika för ledigheten. I teorin bra, i praktiken vet jag inte.

Det som jag stör mig på är att man hela tiden mäter ledigheten efter antal dagar man tar ut från försäkringskassan. För oss skulle ett sådant system sannolikt förstöra våra möjligheter att dela lika. Fifty-fifty-fördelning skulle vara ännu mer förödande.

Såhär fungerar det nämligen för oss. Under första året snålade vi både på pengar och föräldradagar. Detta för att jag tjänar mer och det är alltså bättre att jag tar fler dagar. Så när mamman var ledig tog vi 2 dagar per vecka och nu när jag är ledig tar vi 5 dagar. Alltså kommer jag ta ut fler dagar än mamman något som en fifty-fifty-uppdelning helt skulle stjälpa. Är det verkligen en lyckad väg att gå?

Ett sätt att få fler pappor att vara lediga skulle ju också vara att ta bort den ovanligt ointelligenta spärren som gör att man inte får ta ut lägstanivådagar förrän 120 "vanliga" dagar är uttagna. Det gör att när det är dags för papporna att vara hemma kostar det mer eftersom man endast får 180 kr/dag då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar