lördag, oktober 30, 2010

Mjuka och ömma kvinnor

Ämne: Genus, jämställdhet, idioti och idrott

Ibland läser man saker som man faktiskt inte tror är sanna. Ett turkiskt (dam)fotbollslag blev nedlagt för att spelarna hade blivit för muskulösa och likande killarna för mycket. Att det var turkiets bästa fotbollslag var tydligen oviktigt för klubben. Invånare i staden stödde klubbens beslut och detta horribla uttalande visar en lite hur ologiskt vissa människor resonerar.

"Vi anser att kvinnor är gjorda för att vara mjuka och ömma. Om kvinnor utövar sport förlorar de sin kvinnlighet."

"Enligt våra traditioner och seder är en kvinnas plats i hemmet med hennes familj och barn."

Då undrar jag i vilka seder och traditioner mannens plats är på fotbollsplanen för att sparka på en boll som helst ska in mellan tre stolpar och in i ett nät. Med motsvarande logik måste väl mannens plats vara på savannen eller i skogen för att samla in mat? Eller?


Som tur var befolkas det turkiska fotbollsförbundet av lite mer intelligenta individer som krävde att klubben ändrade sig. Och det gjorde de också. Jag undrar bara om fotbollslaget finner samma glädje för sporten och lojalitet med klubben efter detta?

3 kommentarer:

  1. Kanske det egentligen var så att kvinnorna var så mycket starkare än männen i fotboll att de fick manslaget att framstå som "omanliga".

    SvaraRadera
  2. Jo, det är ju en möjlig förklaring... :-)

    SvaraRadera