fredag, juli 31, 2009

Jämställdhet enligt Aftonbladet

Ämne: Jämställdhet och föräldraskap

Läste just ett intressant inlägg i Aftonbladet som säger en hel del om hur vissa anser att jämställdhet bör utformas. Såhär säger Eva Rusz:

"Varför lagstiftar vi inte om 1,5 års mammaledighet, så att barnen får sin första anknytningsperiod ifred, och lagstiftar om ett påföljande år då papporna stannar hemma? Det är jämställdhet, det är att jämna ut skillnaderna, säger hon."

Hur hon kan få det till jämställt att mamman får 1,5 år med barnen och pappan bara 1 är för mig obegripligt. Mycket korkat förslag. Dessutom förödande för jämställdheten på arbetsmarknaden.

Jag anser naturligtvis att mammor och pappor ska dela lika på ledigheten, då kan man definitvt inte lagstifta om skillnader i ledighet. Jag tänker härmed utse Rusz till dagens "ärkenöt".

tisdag, juli 28, 2009

Ett år senare

Ämne: Föräldraskap

För ett år sedan var du bara ett litet paket. Ett paket som inte kunde hålla huvudet uppe själv. Som inte kunde visa om du var glad eller ledsen. Ditt enda kommunikationssätt var att gråta och skrika. Du kunde inte ta dig någonstans. Man kunde lägga dig i soffan och gå iväg en stund för du tog dig ingenstans. Kläder i storlek 56 var alldeles för stora för dig.

Nu är du en liten människa men med en stor vilja och massor av uttryckssätt. Du kan gå och har kunnat det i några månader nu. Man kan inte lämna dig någonstans som inte är barnsäkrat för du är så nyfiken att du drar och petar och leker med allt. Du har en vilja av sten; en mycket bestämd liten dam som med all önskvärd tydlighet meddelar oss om när du inte är nöjd. Du pratar med oss på ditt eget språk. Vi förstår inte allt, men vi vet att du förstår oss. Du är så glad och det finaste jag någonsin sett.

Nu är det dags för dig att flytta. Vi har målat om rummet och håller på att flytta ut våra saker därifrån så dina ska få plats. Ett eget rum är ett av alla steg som du kommer att ta för att bli en självständig människa. Du har klarat av mycket under detta året och du kommer att lära dig mer och mer saker.

Grattis på födelsedagen gumman!

måndag, juli 27, 2009

Alltombarn vill ha pappa-bloggare!

Ämne: Jämställdhet

Det låter ju bra tycker jag, i alla fall som ett första steg. Dock måste jag som "pappa" säga att jag tycker att alltombarn är alldeles för mamma-barn-inriktad och det beror inte på den stora majoriteten mamma-bloggare. Det beror på att en väldigt stor majoritet av alla tester och artiklar helt riktar sig till mammor. En (eller några) pappabloggare kan väl inte ändra på detta. Eller?

Men men, jag ska inte bara klaga. Initiativet i sig är ju bra.

Semestertider - att transportera sitt barn i Europa med flyg och bil

Ämne: Föräldraskap, resor och semester

Nu har många semester, det är ju kul. Fast det finns negativa sidor av det hela också. Vi som brukade träffas ofta med föräldragruppen har inte setts på länge nu. Hoppas på ett kärt återseende så snart som möjligt!

Vi har också varit på semester. Lillan har för första gången transporterat sig med ett flygplan. Vi åkte dock inte med något riktigt flygbolag utan med skämtet Ryanair. Jag hyser i det närmaste hat för detta flygbolag, men vad gör man när de är hälften så dyra och dessutom flyger dit man vill? Hur som helst funkade det ganska bra med Ryan måste jag erkänna. Bland det roligaste med Ryan är att man kan köpa priority vid boarding. Vad är det för sopor som betalar extra för det. Det är ju bara att ställa sig först i kön så kommer man ju också på så snabbt att man kan välja var man ska sitta.

Att flyga med lillan
På planet ned satt vi bakon två japaner som tydligen hade tänkt sig sova genom resan. Det tyckte lillan var en dålig idé så hon passade på att skrika värre än hon någonsin gjort tidigare. Japanerna höll för öronen och blängde argt på oss. Det gav liten effekt, jag förutom att jag och mamman började bli fulla i skratt. Det var inte så kul för lillan, men hur kan vuxna personer tro att det går att tysta ett barn på cirka ett år som ogillar sin situation? Nötter. Jaja, hon lugnade sig efter en stund och sov nästan hela resan. Japanerna flyttade på sig.

Ryanair - funkade bättre förväntat

När det var dags för landning blev det gråtkonsert igen. Antar att hon hade ont i öronen. På väg hem kom vi på att vi skulle mata henne vid landningen istället. Då gick det mycket bättre och hon var tämligen nöjd med tillvaron. Vi fick helt enkelt lura henne att tryckutjämna.

Att åka bil i Europa med små barn
Förutom att flyga åkte vi bil. Vi hyrde en bil från Hertz. Det blev en Kia Carnival. Inte någon jättehöjdare faktiskt. Ratten var inte ens ställbar i längsled. Hallå eller!?!? Det tog oss en dag att hitta CD-spelare också. Och eftersom vi behövde sex sittplatser hade vi i praktiken inget bagageutrymme. Detta var ingen bil jag kan rekommendera.

Hur som helst, vi fick en bilbarnstol av Hertz som vi skulle montera. Dock fattade vi inte hur, det gick ju inte att sätta den baklänges. Så vi gick tillbaks för att klaga. Då fick ju reda på att det är olagligt att transportera barnen baklänges i Tyskland. Va?!?!? Det är ju för satan säkrare för barnet att åka baklänges till barnet är 3-5 år. Vi fick inte någon tillfredsställande förklaring till denna dumhet, men så var det tydligen.

För lillan var det ju lite bra, hon såg ju kanske lite mer. Men jag kände mig inte trygg med detta arrangemang. Dock gick det bra, även om hon ogillade att åka bil så långt. Många pauser är väl delvis tipset, dock resulterar det i många tårar varje gång det är dags att åka igen.

Kia Carnival - inget att ha!

Dock tror jag att hon ändå var nöjd när det fanns så många som lekte med henne och kanske också miljöombytet, vad vet jag.

Nu är det snart dags för att helt gå tillbaks till rutinerna och vara ensam med henne igen. Kul på sitt sätt, men visst är det roligare när vi alla kan vara hemma samtidigt!

Dieter behövs inte!

Ämne: Hälsa

Det finns få saker som gör mig så irriterad som alla dessa bantnings- och diettips som ideligen dimper ned i ens knä. Hur svårt ska det vara att inse att man kan äta precis vad som helst och nu menar jag verkligen det. Man kan äta precis vad som helst utan att gå upp i vikt. Det förutsätter dock att man förbränner samma mängd kalorier som man stoppar i sig. Så vill man äta mycket gräddsås så får man väl träna mycket också.

Att gå upp eller ned i vikt är vanlig enkel fysik. Det krävs inga dieter för att förstå detta. Här kan du få sambanden helt gratis av mig:

1. Stoppar du i dig mer energi/kalorier än du förbärnner genom fysisk aktivitet - då går du upp i vikt.

2. Stoppar du i dig mindre energi/kalorier än du förbränner genom fysisk aktivitet - då går du ned i vikt.

3. Stoppar du i dig lika mycket energi/kalorier som du förbärnner genom fysisk aktivitet - då bibehåller du din vikt.

Så sluta med alla dieter, sätt igång att balansera energiintaget mot din fysiska aktivitet. Och nej, det går inte att skylla på gener. Dessa fysiologiska regler gäller alla.

söndag, juli 26, 2009

Jag har haft fel angående föräldraförsäkringen!

Ämne: Föräldraskap, föräldraledighet, föräldraförsäkring och Försäkringskassan

Jag har på många bloggar sagt att lägstanivådagarna kan först efter 120 dagar. Det är felaktigkt, det är efter 180 dagar. Det är ju för bövelen ännu sämre! Låt oss ta dem när vi vill istället så blir inte dessa automatiskt kvar till pappan!

söndag, juli 05, 2009

Att träna upp sina sinnen, projektledare och personlighetstest

Ämne: Föräldraskap

Jag har aldrig haft någon större koll på var jag lägger saker. Jag kommer i princip aldrig ihåg var någonting finns. Jag har läst att det finns olika metoder för att komma tillrätta med detta, men jag har aldrig riktigt orkat ta tag i det. Det är ju i praktiken inget jätteproblem.

Inte kunde jag föreställa mig att pappaledighet kunde lösa detta problem. Efter att varit hemma ett tag har jag insett att jag har fått bättre minne. Jag kommer ihåg var saker finns, var jag lägger dem och till och med registrerar min hjärna var saker ligger och då även om jag inte lagt dem där själv. Fantastiskt!

En annan helt fantastisk sak som jag upptäckt är att jag har bättre reaktionsförmåga nu. Det beror på att man är på helspänn hela tiden. Man är beredd på att saker ska hända och då hinner man reagera snabbare. Jag har upplevt detta tidigare en gång. För ett antal år sedan reste jag på egen hand i Asien, Oceanien och Nordamerika. Då var man också på helspänn och man fick bättre reaktionsförmåga. Det är kul och spännande.

Jag läste för övrigt en artikel om varför kvinnor tar större ansvar för hemmet. Tesen var att kvinnorna "tävlar" i att ha ett polerat hem på alla olika sätt. De bedöms utefter detta. Jag undrar om det inte ligger något i detta. Jag tror dock att det är värre för den äldre generationen. Min mor är pedant fast hon själv tror det. Det är klart att man måste tvätta fönster varannan vecka. Eller städa och dammsuga minst en gång i veckan. Och att damma. Och att klippa gräsmattan. Och om man ska bjuda hem någon måste man ju bjuda på något och helst ha ett par dagar på sig för att förbereda allt.

Jag tror att vår generation är mer avslappnad på den här punkten. Såväl män som kvinnor. (Även om jag tror att män (generellt) är mest avslappnade på denna punkt. Rätta mig om jag har fel :-) )

Gjorde även ett personlighetstest. Spännande!

"Den förvånade pappans personlighetstyp:

Allvarliga och lågmälda. Söker trygghet och ett lugnt liv. Ytterst noggranna, ansvarstagande och pålitliga. God koncentrationsförmåga. Ofta positiva till att upprätthålla existerande traditioner och institutioner. Arbetar hårt och är välorganiserade. Målinriktade. När de väl bestämt sig kommer de nästan alltid att framgångsrikt slutföra sina projekt.

Karriärer som skulle kunna passa Den förvånade pappan:

Företagsledare, operativa chefer, administratörer, kamrerer, banktjänstemän, poliser, detektiver, domare, advokater, läkare, tandläkare, programmerare, systemvetare, dataspecialister, revisorer, elektriker, matematiklärare, maskiningenjörer, stålarbetare, tekniker."









Nu ska papporna amma!

Ämne: Jämställdhet och föräldraskap

Sigbritt Werner är övertygad om att många pappor ger sina barn bröstet när de är ensamma med ungarna och exempelvis inte hittar nappen. För det första tycker jag att det låter som ett typsikt påhopp på pappor att de inte skulle veta var nappen är. För det andra tror jag inte alls att det är vanligt. Hon hänvisar till att detta ämne är tabu och därför tror många att det är ovanligt.

Personligen tror jag att det är mycket ovanligt. Jag personligen tycker att det skulle känna mycket konstigt. När jag var ensam med lillan och hon behövde tröst fick hon snutta på mitt lillfinger. Det funkade klockrent.

Vidare står att läsa att män kan producera mjölk. Låter konstigt, men det stämmer säkert. Och jag vet att jag är konservativ och säkert löjlig, men just amning tycker jag känns mest naturligt om mammorna sysslar med. Faktiskt.

torsdag, juli 02, 2009

Detska bli lättare att adoptera svenska barn

Ämne: Adoption, föräldraskap och politik

Läste just i Aftonbladet att det ska bli enklare att adoptera svenska barn. Läste bland kommentarerna dettaa hårresande idiotiska uttalande "barn skall alltid tillhöra sina biologiska föräldrar". Man kan ställa sig frågan varför "barn alltid ska tillhöra sina biologiska föräldrar". Om de biologiska föräldrarna inte kan/vill ta hand som sitt barn, varför ska då barnen tillhöra dem? Finns ingen logik i detta. Är det bättre att de placeras i familjehm och släpps vind för våg när de fyller 18. Eller ännu värre, på institution.

Det finns många människor som vill adoptera barn, de vill vara föräldrar och de är (nästan) alltid lämpliga. De kontrolleras noga. Varför inte ge dessa personer möjlighet att adoptera ett barn som inte har några föräldrar.

Mycket bra förslag helt enkelt.

Pet Shop Boys

Ämne: Musik och off topic

För många år sedan hörde jag Being Boring av Pet Shop Boys. Tyckte låten var oerhört dålig. Därför bestämde jag mig helt sonika för att "jag hatar Pet Shop Boys". Men men, med tiden började jag gilla soundet och igår i tisdags såg jag min första Pet Shop Boys-konsert. I say wow!

Gubbarna kan underhålla, den saken är klar. Dock tycker jag att det borde kännas lite tråkigt att de två låtarna som det jublas mest över är två covers, Go West och Always on my mind. Den sistnämnda kan vara den bästa covern som någonsin gjorts. Dock i konkurrens med Johnny Cash Hurt, Anna Ternheims Shoreline och Soft Cells Tainted love.

Det ska bli kul att få ta med lillan på lite konserter framöver. Hoppas bara att hon får min smak!

GP:s recension

Bäst på konserten var denna!