torsdag, juli 02, 2009

Detska bli lättare att adoptera svenska barn

Ämne: Adoption, föräldraskap och politik

Läste just i Aftonbladet att det ska bli enklare att adoptera svenska barn. Läste bland kommentarerna dettaa hårresande idiotiska uttalande "barn skall alltid tillhöra sina biologiska föräldrar". Man kan ställa sig frågan varför "barn alltid ska tillhöra sina biologiska föräldrar". Om de biologiska föräldrarna inte kan/vill ta hand som sitt barn, varför ska då barnen tillhöra dem? Finns ingen logik i detta. Är det bättre att de placeras i familjehm och släpps vind för våg när de fyller 18. Eller ännu värre, på institution.

Det finns många människor som vill adoptera barn, de vill vara föräldrar och de är (nästan) alltid lämpliga. De kontrolleras noga. Varför inte ge dessa personer möjlighet att adoptera ett barn som inte har några föräldrar.

Mycket bra förslag helt enkelt.

2 kommentarer:

 1. I och för sig vet jag väl inte om barn som placeras i familjehem "släpps vind för våg" när de fyller arton. Har själv en syster som kom till vår familj som familjehemsplacerad, hon är definitivt en del av familjen som vem som helst annars! Imorgon ska vi åka och bada (hon är 23 :-)).

  I många fall är det bra att man adopterar istället för placerar tror jag. Särskilt om det handlar om små barn där barnet faktiskt mår bättre av att inte ha någon kontakt med föräldrarna. Fast samtidigt kan jag tycka att det många gånger kan vara bra för barnet att ha någon sorts kontakt med bioföräldrarna. Ursprung är viktigt trots allt.

  Vi var aktuella som familjehem för en liten nyfödd bebis i vintras, men i sista stund adopterades bebisen bort. Det kändes otroligt bra faktiskt, där var förhållandena sådana att mamman var helt olämplig som vårdnadshavare och pappan inte fanns med i bilden alls. Ett klockrent adoptionsfall helt klart, men jag tror att i de flesta fall så är det nog knepigare.

  SvaraRadera
 2. det finns naturligtvis bra exempel på familjehem, men jag tror ändå att adoption i många fall är bättre. Då blir man verkligen en del av familjen.

  Personligen tycker jag inte biologi är så viktigt. Föräldrar är de som alltid är där och alltid ställer upp. Det är inte nödvändigtvis de som "tillverkade" barnet.

  Visst kan det bli komplicerade fall, men jag tvivlar ändå på att dagens system skulle vara bättre.

  Vad jag menade med "vind för våg" är väl mer i juridiska termer. Är man adopterad är man en medlem i familjen juridiskt sett.

  SvaraRadera