måndag, maj 17, 2010

"Det är svårt att kombinera med familjeliv..."

Ämne: Jämställdhet

Jag läste för ett tag sedan att Scania på 119 år lyckats ha med noll kvinnor i ledningen. Jag säger inget om det egentligen, för jag anser att kompetens ska styra och inte kön. Dock ställer jag mig tveksam till en av Hans-Åke Danielssons förklaringar. Förklaringen ligger i att det är svårt att kombinera ledande befattningar med familjeliv.


Den enda rimliga förklaringen som kan dras av detta måste väl vara att ingen någonsin inom ledningen på Scania fått barn.

Nu inser jag ju att så inte är fallet, men är det inte en väldigt märklig förklaring? Om man innehar en ledande befattning på Scania kan man alltså inte ta ansvar för sina barn. Det låter som en ovanligt icke-attraktiv arbetsplats i mina öron.

Jag tog upp den här frågan med ett gäng personer jag känner väl. Ett antal av männen ansåg att det fanns befattingar där man inte kunde arbeta deltid eller vara föräldralediga. Personligen har jag svårt att tro på det, det är min insnöade värld nästan enbart en fråga om inställning. (Undantag kan eventuellt vara egenföretagare) Ett exempel någon tog upp: En linjechef på Volvo kan inte jobba deltid för då rasar hela arbetet i hans/hennes arbetslag. Jag opponerade mig omedelbart och ansåg att då får man väl utbilda någon mer och köra delat ledarskap, alternativt ta in någon annan chef under de timmarna den ordinarie chefen är ledig.

Höga chefer kan inte vara föräldralediga var ungefär slutsatsen som drogs av personerna ovan.

Själv anser jag att det hela handlar om vilja. Höga chefer vill inte jobba deltid eller vara föräldralediga länge. Alternativt är de för fega för att kräva det. Det kanske blåser så hårt på toppen att man inte kan vara hård säger då någon. Nähä säger jag, byt jobb då. En sådan arbetsgivare vill man väl ändå inte ha...eller?

3 kommentarer:

 1. Bra skrivet, klart höga chefer kan vara föräldralediga. Jag kan citera en chef jag haft som sa "intresset ljuger aldrig" och den håller för mycket. är man intresserad av att vara föräldraledig ser man till att ordna det helt enkelt. Jag tror att det är väldigt få som när de blir pensionärer ångrar att de varit föräldralediga men många som ångrar att de jobbat för mycket. Kram

  SvaraRadera
 2. Jo, det är ju så. Slutsatsen måste ju då bli att de inte VILL vara lediga... Konstigt i min lilla bubbla, men tydligen väldigt vanligt runt omkring i samhället...

  Ett mycket bra citat för övrigt!

  SvaraRadera
 3. "Intresset ljuger aldrig", den var bra. Ska försöka komma ihåg den.

  SvaraRadera