söndag, augusti 30, 2009

Saker som får mig att bli riktigt arg.

Ämne: Off topic och politik

Såg idag lite på Rapport. Där satt det en arbetslös man som på riktigt var arg över att han kunde tvingas ta ett jobb som var "under hans kompetensnivå". Detta eftersom man som arbetslös nu får mindre pengar än under vänsterregeringens bidragsera. Nu kunde man ju inte längre "vänta ut" ett "bra" jobb. Men stackars bortklemade svenskar.

Allvarligt. Har man inget jobb så får man väl faktiskt räkna med att inte kunna "vänta ut ett bra jobb. Har man inget jobb får man väl ta det som bjuds. Punkt. Jag kan ställa mig lite tveksam till att man ska behöva ta jobb på långt avstånd från hemmet. Det kan eventuellt vara lite hårt i vissa situationer. Dock har jag väldigt svårt att förstå hur man kan vara så bortskämd att man kan rata jobb när man inte har någon annan inkomst än a-kassa. Om man har det alternativet måste jag svaret vara att a-kassan är för hög.

7 kommentarer:

 1. I och för sig kan jag väl kanske förstå det till en viss del. Du tappar en massa kompetens och kan kanske aldrig komma tillbaka till ditt "ordinarie" arbete igen pga det. Kanske inte så himla festligt att efter en lång utbildning behöva sitta med stora studieskulder och ett jobb som man egentligen inte ens utbildade sig för utan var tvungen att ta i brist på annat. Jag skulle tycka att det var jävligt bittert, även om jag nog inte skulle gnälla direkt utan ta skeden i vacker hand. Men det skulle kännas extremt deppigt.

  SvaraRadera
 2. Detta blev ett långt svar som egentligen inte tar upp något nytt... :-)

  Jag förstår också att det skulle vara frustrerande. Jag själv är civilingenjör och skulle inte vilja ta ett "sämre" jobb. Men jag skulle utan tvekan göra det om jag blev uppsagd från mitt nuvarande jobb. Det skulle kännas både bittert och surt, men det skulle kännas ännu sämre att bara sitta och slöa och låta skattebetalarna betala mitt uppehälle.

  Han får väl ta ett jobb och sedan fortsätta att söka "bättre" jobb. Det är det enda rätta. Och det vore vansinnigt om politikerna underlättade hans slöhet genom att öka ersättningen för honom. Om man dessutom gör det genom att höja skatten för de som jobbar då har man ju visat vad som ska löna sig bäst.

  Det ska alltid löna sig att arbeta.

  SvaraRadera
 3. Min man är kemiingenjör. Det fanns inte så många jobb när han var nyexad. Han jobbade på fritids, på fängelse, i skola, på labb. Man tappar väl inte i kompetens mer om man jobbar med nåt s.k okvalificerat än om man går hemma och är arbetslös? Och jag tror företagen uppskattar en person som visar en vilja att göra saker.

  SvaraRadera
 4. Det är svårt att hinna söka ett bättre jobb samtidigt som man jobbar heltid. Kanske vore det rimligt att man fick nån sorts rätt att jobba 80%, så att man hann med att söka nytt? Hur det nu skulle funka...

  SvaraRadera
 5. Karin. Precis.

  När jag var nyutexad fanns inga jobb så då körde jag taxi och lastbil. Alltså jobb som ligger "under min kompetensnivå". (Tycker egentligen att det är hemskt att säga så och olika jobb. Alla jobb kräver vissa färdigheter dock kanske inte akademiska poäng vilket var min poäng här)

  Jag hade kunnat låta bli att jobba, men naturligtvis insåg jag att det var bättre att ta vilket jobb som helst för att inte få luckor i CV. Något som bekräftats av många chefer jag pratat med. Luckor i CV är den sämsta "merit" man kan ha.

  Om man nu har tagit ett jobb man inte vill ha så tycker jag nog att det borde finnas drivkraft att söka nya jobb även om man jobbar samtidigt. Om den inte finns så är man faktiskt inte värd något annat jobb.

  Jag tycker att det är själviskt och ego att välja bort jobb bara för att man hellre vill ha något annat. Är man arbetslös så ska det alltid vara bättre att jobba än att gå på a-kassa. Man ska inte snylta på andra enligt mig.

  Tror att det är få arbetsgivare som är villiga att anställa någon på 80% för att denna ska kunna söka andra jobb.

  SvaraRadera
 6. Man får nog skilja på långvarig arbetslöshet och ett tillfälligt glapp. Akassan är just en omställningsförsäkring som skall skapa större rörlighet på arbetsmarknaden. Man ska kunna ha råd med glapp på ett par månader. Vid längre arbetslöshet bör man förstås söka bredare.

  För övrigt tycker jag du hårddrar det när du säger att man inte är värd ett jobb om man inte tänker
  * ta taxijobbet
  * ta hand om sina ungar
  * aktivt söka kvalificerade jobb

  Jag tror att samhället skulle få många fler läkare och professorer som kör taxi då, och det är en dålig utveckling.

  SvaraRadera
 7. Fast det jag tycker är märkligt är att vissa inte verkar bli långtidsarbetslösa. Det är oftast de individerna som faktiskt tar "vilket jobb som helst" istället för att gå arbetslösa som just slipper bli långtidsarbetslösa.

  Ok, a-kassan är en omställningsförsäkring. Men i så fall så ska den väl bara täcka in tiden tills man får ett jobb. Tycker inte att jobbtypen ska spela in. Jag tycker helt enkelt inte att man ska välja bort ett jobb och istället få a-kassa.

  Jag fårstår inte vad du menar här:

  "För övrigt tycker jag du hårddrar det när du säger att man inte är värd ett jobb om man inte tänker
  * ta taxijobbet
  * ta hand om sina ungar
  * aktivt söka kvalificerade jobb"

  Jag har inte sagt att man inte är värd ett jobb. Vad jag sa var att om man inte orkar hitta motivation att söka ett bättre jobb är man inte värd något annat jobbheller.

  Hur kom ungarna in i det hela?

  Om man inte aktivt orkar söka kvalificerade jobb varför ska man då få ett? Eller snarare, HUR ska man kunna få det??

  SvaraRadera