torsdag, maj 14, 2009

Över 50 % av barnen åker åt fel håll i bilen!!!

Ämne: Föräldraskap och barns säkerhet

Läste just detta på allt om barn. Över 50 % av barnen åker åt fel håll i bilen. De vänds framåt för tidigt. Jag häpnar. En anledning är att föräldrarna inte vet hur man monterar stolen baklänges.

Nähä. Men ta reda på det då!

För ett par månader sedan mötte jag en bil (jag cyklade) där ett barn satt i knät på en vuxen i framsätet. Allvarligt talat. Jag vet att detta inlägg är tämligen hårt och elakt skrivet. Men föräldrar, skärp er!!!

7 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med! Det är ju inte klokt sicka idioter det finns..

  SvaraRadera
 2. Både konstigt och skrämmande faktiskt...

  SvaraRadera
 3. Håller också med! Har jobbat med att sälja bilbarnstolar under några år, detta ligger mig verkligen varmt om hjärtat.

  Folk är rent ut sagt spåniga när det gäller detta!

  Ett verkligt problem dock är att i små bilar är det ganska svårt att få plats med en bakåtvänd stol med ett störra barn i. Och har man två barn ganska tätt får man rejäla problem om man vill köra en liten mer miljövänlig/bränslesnål bil samtidigt som man ska låta barnen färdas säkert i bilen... det är ett dilemma.

  Samma sak med krockkuddar som ju är bra på sitt sätt men som har gjort det till mer prolbmetiskt när det gäller att placera bilbarnstolar i en bil...

  SvaraRadera
 4. Det är ofta man inte fattar någonting!Folk överhuvudtaget borde ha licens för att skaffa barn.

  RTFM spånskallar!
  Hur kan man ens köra iväg i bilen om man inte lärt sig montera barnstolen?

  SvaraRadera
 5. Kajsa, det där med småbilar har jag faktiskt inte tänkt på. Dock tycker jag inte att det är en ursäkt för att slarva med barns säkerhet. Kanske får man byta bil? Eller skaffa en annan typ av stol? Eller helt enkelt åka kollektivt? Hur som helst, jag skulle inte sätta vår tjej i en bil som inte hade en godkänt placerad barnstol.

  Magdalena, ja, ibland undrar man om det inte borde vara så. Det som jag har funderat på är att det ställs så höga krav på adoptionsföräldrar, men "vanliga" föräldrar kan vem som helst bli.

  Dock ser jag både moraliska och praktiska problem med en licens :-)

  SvaraRadera
 6. men 24 kg.. min dotter är sex år och väger drygt 20kg.. Hon lär ju vara åtta år innan hon kommer upp till 24kg.. skulle hon åka bakåtvänd så länge???

  SvaraRadera
 7. Hej Akkia,

  Spontant skulle jag svara "ja". Men jag är ingen expert så jag skulle nog forska lite i detta, kanske hos NTF, försäkringsbolagen, läkare eller kanske polisen.

  Det kan ju vara så att dessa 20 kilo är "rätt placerade" vilket gör att hon ändå har en stark nacke och då kanske hon kan sitta framåt, men som sagt. Jag vet inte.

  Det som gör mig upprörd är att folk sätter stolen fel för att de inte VET hur den SKA monteras. Det är det som är skrämmande tycker jag.

  SvaraRadera