måndag, augusti 23, 2010

Do NOT think outside the box

Ämne: Genus, jämställdhet och idioti

I somras var jag på Lidl och handlade mat. Lidl är en rolig affär för de har så spännande sortiment. Mat, prylar och leksaker och kläder och skor. Smart förstås. Något som inte var lika smart var att skorna såg ut så här:

Svart till killar och rosa till killar. Våga inte välja fel!

Hur tänker man när man gör sådana här skor? 

I går var vi på ICA Focus i Göteborg. Där sålde de lastbilar med barnnamn på. Lite sött, men min fråga är varför inte min dotter, eller någon dotter utan unisexnamn för den delen, kan hitta sitt namn på en lastbil? Min dotter vill ha en lastbil, men knappast med ett pojknamn på. Jag blir så trött.

Nu är detta inget jätteproblem eftersom man kan köpa skor och lastbilar i andra affärer, men trenden stör mig. Inte vet jag varför, men det känns som att det faktiskt är värre att ICA har korkade lastbilar än att Lidl har korkade skor...även om både borde skämmas.

13 kommentarer:

 1. Håller med dig - Lidl kan man (kanske) ursäkta, med tanke på att de inte alls har kommit lika långt i jämställdheten i Tyskland. Min man (tysk) väckte STOR förvåning när de fick reda på att han skulle vara hemma med barn i 6 månader...
  Finns ingen ursäkt för ICA, det är ju ett svenskt/norskt företag! De borde veta bättre, varför ska inte en tjej vilja ha en lastbil med namn på??
  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 2. För att det existerar knappt några tjejer som alls vill ha en lastbil. Alltså vore det en väldigt stor miss att slösa miljoner på att trycka upp lastbilar med hundratals flicknamn som inte ens kommer att titta på den.


  Men sen finns det ju föräldrar som tvingar sina barn till att följa deras ideologi. Barnen får ju absolut inte göra vad de vill, nej, det är ju inte bra.

  SvaraRadera
 3. Mulberrytokig
  Märkligt, mycket märkligt faktiskt att ICA gör så.

  Someone
  Jaså, det gör det inte? Min dotter vill ha en lastbil, men varför skulle hon vilja ha en som det står "Kalle" på? På hennes dagis är det lika vanligt att tjejerna leker med bilar som att killarna gör det. Det måste vara fel på alla ungar på vårt dagis...

  Nu har vi aldrig tvingat henne till något, däremot har vi inte begränsat hennes möjligheter att välja vad hon ska få leka med. En skillnad som du förmodligen inte förstår.

  För oss är det självklart att låta henne leka med vad hon vill. Det är vår ideologi, vad är din?

  SvaraRadera
 4. "Det måste vara fel på alla ungar på vårt dagis..."

  Genusidioti kallas det.
  Barnen har tvingats att leka med saker de inte vanligtvis vill leka med.

  Det är en ruskigt liten skillnad mellan genusstofiler och pedofiler. Båda får njutning av att tvinga barn till saker de annars inte skulle ha gjort.

  SvaraRadera
 5. Ja, idioti var definitivt helt rätt ord. Dock handlar idiotin inte om vårt dagis.

  Jag tänker inte fortsätta diskutera detta med dig eftersom du inte har en aning om vad genuspedagogik, och tydligen inte heller pedofili, handlar om.

  SvaraRadera
 6. Som lärare har jag betydligt mer kunskap i områdena än vad feminismens hejdukar har.

  SvaraRadera
 7. Synd då bara att du inte visar det...

  (Att vara lärare inom något/några område innebär inte att man är bra på andra. Något du med all önskvärd tydlighet (be)visar)

  SvaraRadera
 8. Inte hade jag gjort sådär ä...

  SvaraRadera
 9. Och ang. någr av kommentarerna här, det finns verkligen folk till allt.

  SvaraRadera
 10. Vonkis 1
  Jag förstår inte...

  Vonkis 2
  Ja...skrämmande och sorgligt...

  SvaraRadera
 11. "Inte hade jag gjort så där inte..."
  Jag hade inte satt etikett på skorna som tillverkarna har gjort.

  SvaraRadera
 12. Jag brukar också reagera som du gör på denna uppdelning då det inte ger något som helst utrymme för oss konsumenter att tänka själva. Varför måste någon annan berätta för mig vilken färg mina barn måste tycka om bara för att de är födda med ett visst kön.

  Jag vill också bara tillägga något till den där someone, det är sådana som du som har gjort hela min uppväxt till ett levande helvete och sett till att min son fick problem på dagis och att du jobbar som lärare gör bara att jag blir än mer upprörd!! Du anar inte vad ditt tyckande och tänkande om att vi ska stöpa människor i redan gjorda formar gör med barn och ungdomar som inte vill forma sig så som vi förväntar oss. Jag har nu fått riktigt ont i magen och känner mig ledsen, tack så j...a mycket för det!

  Men, Den förvånade pappan, jag tycker om din blogg, ville bara uttrycka mina mycket upprörda känslor gentemot den person som skrivit här inne som inte du kan rå över.

  SvaraRadera
 13. Hej, kul att du gillar bloggen. Själv gör jag det knappt längre, jag har blivit usel på att uppdatera. Jag ska försöka fortsätta skriva, men vi får se lite...

  Ja, someone verkar vara en tämligen tragisk person. Tyvärr är han inte ensam.

  SvaraRadera