söndag, april 26, 2009

Jämställdhetsbonus

Ämne: Politik, jämställdhet och föräldraskap

Jämställdhetsbonus. Vilket trams.

Inte i teorin, men i praktiken är bonusen utformad på ett så korkat sätt att man blir mörkrädd. Jag och min sambo är hemma lika länge, cirka 10 månader var. Dock tar jag ut fler dagar än henne för att vi ska h kunna dela så lika som möjligt. Det har också inneburit att vi levt snålt och sparat dagar under den första tiden. Hur stor bonus tror ni att vi har rätt till? Jo, 0 kronor.

Borde inte denna bonus vara baserad på den tiden man faktiskt är hemma och inte det antal dagar man tar ur från Försäkringskassan???

"Vad länge du ska vara hemma"

Ämne: Föräldraskap, föräldraledighet och jämställdhet

Jag ska snart gå på föräldraledighet. Förhoppningsvis kan det leda till att denna blogg återupplivas, men jag lovar inget. Hur som helst ska jag vara ledig en bra stund. 8-9 månader är det tänkt. Detta tycker jag är logiskt för min sambo har varit ledig 10 månader och jag redan 1. Så vi kommer alltså i praktiken vara ledig lika länge.

Det konstiga är att alla blir så förvånade när jag säger hur länge jag ska vara hemma. "Va, så länge??" "Vadå länge", svara jag. "Det är ju lika lång tid som mamman, då kan det väl knappast räknas som länge?" Men det kan det ju. En annan person sa: "Det är så typiskt pappor, att ta ledigt i maj och vara lediga över sommaren, höhö." Fördomsfullt tyckte jag. Det är ju inte mitt fel att vår lilla tjej är född på sommaren så att bytet blir naturligt då...

Hur som helst. Min poäng är denna. Sluta tjata om att det är att vara ledig länge när man är hemma lika lång tid som mamman. Tjata hellre om att det är kort pappaledighet att vara hemma kortare än mamman.

Konstiga hemsidor

Ämne: Konstiga hemsidor/bloggar och off topic

Jag har under ganska lång tid följt bloggen genusperspektiv.se. I början tyckte jag att de hade en hel del poänger i det de skrev. Det tycker jag fortfarande, men man måste vara duktig på att läsa mellan raderna för att inte bara bli trött. För även om grundtankarna ibland är bra lyckas de svamla till det mesta de skriver så att all form av dialog blir omöjlig. Dessutom kan man med rätta ifrågasätta en del av slutsatserna. Dock inte alla.

En ännu mer bisarr sida är denna: nejtillfeminism.blogspot.com. Egentligen borde jag inte göra reklam för sådana här sidor, men ni kan ju läsa och förundras över en del människors inställning.