måndag, september 29, 2008

Det ligger en liten människa där...

Ämne: Föräldraskap

Ibland tror jag att jag är trög. Jag menar, jag vet ju om att jag fått barn. Jag var ju med på förlossningen. Jag har ju träffat henne varje dag sedan hon föddes... Men idag när jag gick förbi soffan där hon låg och sov kom jag på mig själv att tänka: "Men, det ligger ju en liten människa där"

Det är inte första gången jag blivit förvånad. I bland sover hon hos oss i sängen och när man plötsligt vaknar under natten kan man ju vara lite dimmig. I det tillståndet har jag ibland förundrats över att det ligger en liten människa bredvid mig.

Dock är det inga otäcka eller obehagliga känslor som uppkommer, det är den totala motsatsen. Jag har aldrig tyckt så mycket om någon i hela mitt liv. Och snacka om att det är en skrämmande tanke. Någon talade om för mig att det där med att bli förälder är att ständigt vara orolig. Det skriver jag under på. Jag oroar mig för precis allt...och det obehagliga är att man nog alltid kommer att göra det, även om oron berör andra saker när lillan blir större...

tisdag, september 23, 2008

Är skrikande barn undantagen??

Ämne: Föräldraskap

Nu har jag pratat med en hel hög kompisar som fått barn och nästan ingen har fått en skrikande liten bebis. Nästan alla får sova ut hela tiden. Skräckpropagandan kanske är aningen överdriven, kan det vara så?

Det kanske är så att blivande föräldrar ställer in sig på det värsta och sedan blir man positivt överaskad. Så var det för oss och jag tror att det är ett bra angreppsätt. Att förutsätta att det är lätt är nog dumt.

Dessutom är det ju så skönt att (hittills i alla fall) kunna lägga sig på kvällen och faktiskt tro att man ska få sova ut!

lördag, september 20, 2008

Bra bloggar!

Ämne: Bloggtips och off topicMamma 2.0 smickrade mig med denna utmärkelse. Egenligen är jag motståndare till alla typer av "kedjebrev", men när det gäller smicker och när det är jag som är mottagaren så måste jag ju naturligtvis se mellan fingrarna!

Så här år nomineringen till:
1. Den nominerade får lägga upp bilden på hans/hennes blogg
2. Länka till personen du fick den ifrån
3. Nominera minst 7 andra. (Jag ogillar sådant här för jag glömmer alltid någon bra blogg...)
4. Länka till dem i inlägget.
5. Lämna ett meddelande på den nominerades blogg.

Hmmm...sju andra... Jag vill bara påpeka att jag inte håller med alla dessa människor i alla deras åsikter. Ibland är även diskussionen rolig och nyttig! Jag väljer att länka till de bloggar jag oftast besöker, om jag glömt någon ta det inte personligt. Vi tillskriver det till mitt dåliga minne istället!

Allmänna bloggar:

Mark Klamberg - mest för att han på ett pedagogiskt sätt förklarar att FRA-lagen är skit!

Henrik Alexandersson - Inte lika pedagogisk som Klamberg, men det var han som fick mig att börja inse vad regeringen pysslar med. Plus att han har många bra reflektioner!

Mina Moderata Karameller - Bra reflektioner här med! Även här är det FRA!

Farmor Gun - Ytterligare en bra FRA-blogg!

DMH (Det mörka hotet) - DMH skriver bra och intressant; uppdaterar inte så ofta, men alltid med hög kvalité!

Ögonblick i norr - Kan bli bra diskussioner med denna norrlänning!

Barn- och familjebloggar, jag efterlyser fler "pappabloggar"!

Mellan Sabb och Skogis

Tjockalocka

Mamma 2.0

Tommy Jensen 2.0


Den där vagnen är farlig!

Ämne: Föräldraskap och barns säkerhet

Vi var på Allum när lilltjejen var några veckor gammal. Helt plötsligt kommer en kvinna fram och talar om att vi köpt en livsfarlig barnvagn. "Den välter när barnet sitter i sittdelen!".

Enligt de tester vi läste var det den säkraste vagnen, men visst kanske hon hade rätt. Men hur ska man bemöta påståendet? Hon menade natruligtvis väl, men två nyblivna föräldrar vill kanske inte höra att man köpt en farlig vagn till sin lilla tjej... Vi ville i alla fall inte det. Men ändå får vi säga tack, för nu vet vi att vi ska tänka på det när det är dags att börja använda sittdelen!

Med andra ord; tester säger kanske inte allt. Å andra sidan är vi än så länge väldigt nöjda med vår "farliga" vagn.

På tal om Allum; det är enligt mig det bästa köpcentrat i Sverige, inte minst för barnfamiljer. Det är i alla fall det bästa jag varit på!

10 veckors leveranstid?!?!

Ämne: Föräldraskap och tips och råd

Jag skrev ett tråkigt inlägg om att välja barnvagn. Nu väljer jag istället att skriva hur vi gjorde.

Jag måste erkänna att jag inte ville köpa några grejer alls, tänk om det blev nåt fel och barnet inte skulle komma. Då ville jag inte sitta där med massa barnprylar. Hur som helst insåg ju även jag att barnvagn nog faktiskt är ett måste, så till slut började vi titta runt lite.

Vi gick till några olika affärer och till slut hamnade vi på Babyproffsen vid Backaplan. Vi "provkörde" lite och kände efter. Vi hittade efter en stund en vagn som kändes ok, så vi frågade lite om den. "Ja, på den modellen är det 10 veckors leveranstid..."

Que?!?! Tio veckor??? Man kan ju få en bil snabbare! Och om man ska vara ärlig kan man faktiskt få en bil billigare också. Hur som helst insåg vi att 10 veckor faktiskt var för sent, vi behövde en vagn snabbare. So...what to do...? Eftersom jag och min sambo inte riktigt kunde motivera att lägga 5000+ på en barnvagn så kom vi på att blocket.se kanske har några. Och om de hade sen. Det kryllar av barnvagnar, den ena mer futuristisk än den andra.

Vi läste några tester, man vill ju inte att barnet ska få en farlig vagn. Vi hittade en fin Quinny-vagn som var betydligt billigare än de flesta nya och den såg faktiskt helt ny ut. Vi slog till! Det var en av de konstigaste känslor jag haft; jag körde alltså en barnvagn ombord på en spårvagn! Att den var tom var av sekundär betydelse. Så här i efterhand har vi insett att vagnens färg tydligen påverkar barnets kön. En röd vagn betyder tjej, en svart betyder kille. Jag blir bara matt, är människor verkligen så ytliga? Vi visste ju inte ens barnets kön när vi köpte vagn.

Hur som helst har vi varit väldigt nöjda med vagnen hittills, och i min värld kan jag inte förstå varför man köper en ny barnvagn, men det kanske finns någon dold fördel som vi hittills har missat.

Jag väljer att inte skriva exakt vilken vagn vi köpte, men hör kommer några detaljer som jag uppskattar med vagnen och som kanske kan användas som tips.

1. Den har svängbart framhjul. Oslagbart i trånga utrymmen!
2. Den har handbroms. Det låter onödigt, men i branta nedförs- eller uppförsbackar kan man ha nytta av den!
3. Den är relativt enkel att ta med sig
4. Den är snygg!

Det är inte vår vagn som är avbildad på fotot ovan; vi har inte ens den modellen, men den är ganska lik i alla fall...

fredag, september 12, 2008

Konstigt...men roligt...

Ämne: Föräldraskap och musik

Ibland är det ju så att det lilla barnet inte vill sluta skrika och då är det svårt att veta vad man ska göra. Vi har varit lyckligt lottade hittills för hon skriker inte speciellt mycket, men ibland så är hon varken hungrig, trött eller har blöt blöja, men hon gnäller ändå. Då kan det vara svårt att veta vad man ska göra.

För oss har det funkat bra att plocka upp henne och bära omkring på henne. För mig har det fungerat bäst att lyfta upp henne i famnen och dansa med henne. Men ni ska inte tro att man kan dansa till vad som helst. Det är den här pinsamma låten som får tyst på henne.Jag vill påstå att jag testat så många gånger nu så jag kan vara säker på att det är låten som gör det. Och bonusen är att hon är så söt när man dansar med henne!!

En gång sov han tre timmar!!!!

Ämne: Föräldraskap

När vi hade vår återträff i föräldragruppen var det ett par föräldrar som yttrade dessa ord:

"En gång sov han tre timmar i sträck!!!"

Kanske inte så konstigt uttalande på sitt sätt, men för oss var det lite tragikomiskt med tanke på att mamman som sa det så överlycklig ut. Vår lilla har nog nästan sovit tre timmar varje gång hon somnat, i alla fall än så länge. Det är nog bara att inse att vi varit lyckligt lottade, men det kanske kommer bakslag senare, vad vet vi?

Vad jag vill ha sagt är att även om det är jobbigt ibland så finns det små ljuspunkter och ljusglimatar som man ska ta till vara på.

onsdag, september 10, 2008

Föräldragruppen, en gång till!

Ämne: Föräldraskap och socialt liv

Idag hade vi återträff med vår föräldragrupp. Nästan alla var där med sina små barn. Det var givande och kul att träffa alla. Vi hade farhågor att det skulle bli en massa jämförande, och det blev det till viss del. Dock var nivån bra, det handlade mest om erfarenhetsutbyte och det var nyttigt.

Delta i föräldragruppen och gå på träffarna även efter att barnet är fött! Det är ett bra stöd och det är dessutom kul!

tisdag, september 09, 2008

Föräkrade barn

Ämne: Föräldraskap och barns säkerhet

När man får barn får man säkert en hel hög av förslag gällande barnförsäkringar. Jag kan inte säga vilken som är bäst, men för oss stod valet mellan Skandia och Trygg Hansa och efter mycket ångest föll valet på Trygg Hansa.

Försök att teckna försäkringen så fort som möjligt så att inga karenser blir aktuella. Dessutom är det bra att teckna försäkring innan eventuella sjukdomar eller handikapp visar sig. Gör man det efteråt gäller med största försäkringen inte och dessutom kan den bli svårare att få teckna när barnet är äldre och fler "fel" upptäckts.

Konsumenternas försäkringsbyrå kan man jämföra barnförsäkringar!

torsdag, september 04, 2008

Det lilla leendet...

Ämne: Föräldraskap

Idag satt jag och sambon och titta på lilltjejen när hon låg och log och skrattade med sin lilla tandlösa mun. Det var så sött att man nästan dog!!

Man kan verkligen bara sitta och titta på henne hur länge som helst...det är konstigt det där...